Növekedési pályán a gazdaság

Pozsony/Brüsszel |
A javulást már a lakosság is megérzi, nőhetnek a bérek.
Tomáš Benedikovič felvétele
Szlovákia gazdasága az elkövetkező években is a legdinamikusabban növekvő gazdaságok közé tartozik majd Európában. „Gyarapodás jellemzi az európai gazdaságot, az egyenletes növekedés várhatóan idén és jövőre is nagyjából állandó ütemben folytatódik, az egyes tagországok között azonban látványos különbségek vannak” – közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa az előrejelzés ismertetésekor. Szlovákia eszerint idén 3 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, ami az eurózónában az ötödik, a 28 tagú Európai Unióban pedig a kilencedik legjobb eredmény. Jövőre tovább javul a helyzet: a szlovák bruttó hazai termék (GDP) már 3,6 százalékkal gyarapodhat, ami az eurózónában a harmadik, az EU-ban pedig a negyedik legígéretesebb mutató. „Összehasonlításképpen: idén és jövőre az unió egészében átlagosan 1,9 százalékos GDP-növekedés várható. Az eurót használó 19 országban a gazdaság növekedése idén 1,7 százalékos lehet, míg jövőre várhatóan 1,8 százalék” – nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.
Szlovákia jó gazdasági teljesítménye Muchová szerint – a növekvő lakossági fogyasztáson kívül – a beruházások növekedésével magyarázható. Idén egy, jövőre pedig csaknem 6 százalékkal nőhet a külföldi beruházások volumene, ami természetesen a foglalkoztatottságon is meglátszik. Idén ez 1,4, jövőre 1,3 százalékkal bővülhet, ami több tízezer új munkahelyet jelent, tovább csökkentve az állástalanok számát. Szlovákia korábban a munkanélküliség szempontjából az EU legrosszabb helyzetben levő tagállamai közé tartozott. A munkanélküliség azonban már tavaly 9,7 százalékra csökkent, az Európai Bizottság szerint idén 8,6, jövőre pedig 7,6 százalékra esik vissza. Az euróövezetben a munkanélküliségi ráta 2017-ben várhatóan 9,4, 2018-ban pedig 8,9 százalékra mérséklődik, vagyis Szlovákia már az átlagosnál is jobban teljesít. A fogyasztók számára rossz hír ugyanakkor, hogy az ország javuló gazdasági teljesítményével és a növekvő fogyasztással együtt az árak is nőnek majd. Míg tavaly még fél százalékos áresést mértek, idén már 1,4, jövőre pedig 1,6 százalékos áremelkedéssel számolhatunk.
 
 
A javuló gazdasági mutatók az állam gazdálkodásán is meglátszanak. Tavaly Szlovákia államadóssága az ország GDP-jének 51,9 százalékát tette ki, jövőre ez 49,8 százalékra csökkenhet. Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint Szlovákia ezzel a legkevésbé eladósodott uniós tagországok közé tartozik. Az euróövezeti GDP-arányos államadósság még jövőre is 89, az EU egészét tekintve pedig csaknem 84 százalékos lesz.
Moscovici is elismerte azonban, hogy a most közzétett előrejelzés nem szentírás, hiszen a világgazdaság számos kihívással néz szembe, ezek pedig jelentősen módosíthatják az előrejelzéseiket. „A kockázatok a téli helyzethez képest kisebbek, a gazdasági kilátások azonban továbbra is bizonytalanok. A külső kockázatokat egyebek mellett az Egyesült Államok jövőbeli gazdasági és kereskedelmi politikája, valamint a tágabb geopolitikai feszültségek jelentik. A kínai gazdasági kiigazítás, az európai bankszektor állapota, továbbá a brexit-tárgyalások ugyancsak kockázatnak minősülnek” – vallja az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa. (mi, TASR)

Ajánló