Május végéig igényelhetik a gazdák a közvetlen agrártámogatást

Pozsony |
A mezőgazdasági termelők nem a korábban bejelentett május 15-ig, hanem május 30-ig kérvényezhetik az idei mezőgazdasági támogatásokat.
Érdemes alaposan áttanulmányozni a támogatási feltételeket és megelőzni a félreértéseket
Ján Krošlák felvétele
A határidő meghosszabbítását az Európai Bizottság tette lehetővé. A kérvényezés végső határidejének a kitolása a földművelésügyi tárca tájékoztatása szerint ezúttal az egységes kifizetés valamennyi közvetlen támogatására vonatkozik. A kérvényeket az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) regionális kirendeltségein kell benyújtani, mégpedig a kérelmező természetes személy állandó lakhelye, illetve a jogi személy működésének, központjának a postacíme alapján. 
 
610 milliót fizettek 
Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója szerint tavaly a közvetlen támogatás esetében a mezőgazdasági termelők 18 980 kérvényét hagyták jóvá, a PPA együttesen 610 millió eurót fizet ki a gazdáknak. A közvetlen támogatás iránt érdeklődők pénzt igényelhetnek többek között a klímaváltozással kapcsolatos kiadásokra, a komlótermesztéssel kapcsolatos kiegészítő belföldi kifizetésre, a kiemelt növénykultúrák termesztésére, de a NATURA 2000-es rendszerben feltüntetett gazdálkodásra is. 
 
Megéri számolni 
„A közvetlen kifizetésekkel összefüggő valamennyi információ megtalálható a www.apa.sk honlapon” – nyilatkozta Michal Feik, az agrártárca szóvivője. A PPA szerint a gazdáknak érdemes alaposan áttanulmányozni a támogatási feltételeket, megelőzve az esetleges félreértéseket, amelyek miatt nem juthatnak hozzá a támogatáshoz. Ráadásul azokat a mezőgazdasági termelőket, akik nem tartják be pontosan a támogatással kapcsolatos feltételeket, a PPA szankcionálhatja. (sb)
 

Ajánló