Már nem az ingatlan a legjobb befektetés

Pozsony |

A gazdasági helyzet javulásának, a munkanélküliség csökkenésének és a reálbérek növekedésének köszönhetően a lakossági megtakarítások is nőnek. A rendkívül alacsony banki kamatok miatt azonban egyre nehezebb olyan befektetést találni, amely az átlagosnál nagyobb hozamot biztosít.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum

Ha olyan befektetést keresünk, amely elfogadható hozamot biztosít, érdemes a tapasztalt befektetőkre hallgatnunk. A „független” pénzügyi tanácsadók, banki elemzők nem feltétlenül számítanak hiteles forrásnak, hiszen általában valamelyik pénzintézet érdekeit szolgálják. Az UniCredit Private Banking Survey ezúttal azonban a legavatottabbak, vagyis a szlovákiai felső tízezer befektetési szokásait vette górcső alá.

A most közzétett elemzés egyik legnagyobb tanulsága, hogy fokozatosan változnak a leggazdagabbak befektetési szokásai. Korábban, aki csak tehette, ingatlanba, nemesfémekbe, építési telkekbe vagy termőföldbe fektette pénzét. Ezek iránt a gazdagabb befektetők körében azonban az elmúlt egy évben csaknem a felére csökkent az érdeklődés. Az ok egyszerű: az építési telkek egyre drágábbak, a nagyobb városok valóban vonzó, ám még elérhető áron kínált lakóingatlanai pedig nagyrészt elkeltek. Akik mégis ingatlanba fektetik a pénzüket, azok már inkább külföldi, elsősorban horvátországi nyaralókat keresnek. Ezek értéke ugyanis a jövőben nőhet. A 110 ezer eurónál nagyobb vagyonnal rendelkezők körében továbbra is a befektetési alapok a legnépszerűbbek, de az érdeklődés az elmúlt időszakban ezek iránt is csökkent.

„A nagyobb hozam természetesen nagyobb kockázattal jár” – figyelmeztet Marek Benčat, a Privatbanka privátbanki szolgáltatásaival foglalkozó részlegének a vezetője. Szerinte pár évvel ezelőtt az évi 7 százalékos hozam eléréséhez az is elég volt, ha a pénzünket kizárólag kötvényekbe fektettük, napjainkban azonban ehhez a megtakarítások legalább felét részvényekben kell fialtatnunk, és még így sem biztos a siker. Az elmúlt időszakban a részvényvásárlási szokások is változtak. A legtöbb szlovákiai befektető inkább az ismertebb, stabil osztalékot fizető cégeket részesíti előnyben. Miroslav Paulen, a ČSOB privátbanki részlegének a vezetője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a részvények ára már most is a csúcson van, így érdemes alaposan felmérni az árak várható alakulását. (SITA, mi)

Ajánló