Csapnivalók az internetes banki szolgáltatások

Pozsony |

A szlovákiai bankok az elmúlt években masszív kampányt folytattak annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ügyfelüket meggyőzzék az internetes banki szolgáltatások előnyeiről. A banki ügyfelek körében végzett legújabb felmérés szerint azonban a legtöbben épp erre a szolgáltatásra panaszkodnak. Gondok vannak azonban az alkalmazottakkal és a folyamatosan változó díjakkal is.

Képarchívum

A FinancnaHitparada.sk pénzügyi portál a Staffino független értékelő rendszerrel együttműködve mérte fel a szlovákiai banki ügyfelek véleményét a hazai pénzintézetekről. A 3300 banki ügyfél megkérdezésén alapuló felmérés szerint a legtöbb gond épp az internetes banki szolgáltatásokkal van, miközben ennek a fejlesztésére a bankok az elmúlt években hatalmas összegeket fordítottak. A pénzintézetek szerint az online ügyintézésnek köszönhetően az ügyfelek időt és pénzt takaríthatnak meg. Alica Dobáková a FinancnaHitparada.sk elemzője szerint a most közzétett felmérés azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Minden ötödik ügyfél vallja azt, hogy az internetes ügyintézés gyakran több stresszel jár, mint ha személyesen keresték volna fel a pénzintézet valamelyik fiókját. A legtöbben a bonyolult, átláthatatlan banki honlapokra panaszkodnak, azt is felróják azonban a bankoknak, hogy még mindig rendkívül kevés szolgáltatást vehetnek igénybe az interneten keresztül. „Ahhoz, hogy hozzájussak a keresett információhoz, rengeteget kell klikkelnem, az átutaláshoz egy csomó felesleges adatot kérnek. Nagyon csalódott vagyok a bankom internetes szolgáltatásaival” – panaszkodott a felmérés során megkérdezett egyik banki ügyfél.

Persze gyakran a bankfiók személyes felkeresése sem számít főnyereménynek, a második leggyakrabban kritizált hibának ugyanis épp a banki alkalmazottak viselkedése számít. Az ügyfeleket leginkább az idegesíti, ha olyasmire próbálják meg őket rábeszélni, amire nem tartanak igényt. „Háromszor egymás után meg kellett ismételnem, hogy nem akarom növelni az egyszeri pénzfelvétel felső határát. Tisztában vagyok vele, hogy a banki alkalmazottaknak is megszabják a kvótákat az ügyfelek meggyőzésére, ezt azonban gyakran túlzásba viszik” – mondta el az egyik elégedetlen ügyfél. Rengeteg bírálat érte a bankokat azonban azért is, hogy folyamatosan módosítják a szolgáltatásaik díjait, ha pedig egy-egy szolgáltatást ingyenesen hirdetnek, ehhez rengeteg – gyakran teljesen értelmetlen – feltételt kell teljesítenie az ügyfélnek. (mi)

Ajánló