A gyorshitelezők az adósok rokonait zaklatják

Pozsony |

A gyorshitelező társaságok egyre bizarrabb módszerekkel próbálnak meg pénzhez jutni. Manapság már azokat is zaklatják, akik soha semmilyen kapcsolatban nem voltak velük. 

A Pohotovosť a pénzbehajtás során sem válogat a módszerekben
Ján Krošlák felvétele

Hogy a kétes hírű gyorshitelező társaságokat érdemes a lehető legnagyobb ívben elkerülni, arra a hiteleket már nem is folyósító Pohotovosť szolgáltatja a legfrissebb példát. A parlament által tavaly elfogadott szigorúbb pénzpiaci szabályok miatt a Pohotovosť is padlóra került. Tavaly karácsonytól már nem folyósít új hiteleket, jelenleg így már csak pénzbehajtással foglalkozik. A Trend gazdasági hetilap birtokába jutott információk szerint azonban ez esetben is a törvényesség határán mozog, hiszen azokat is zaklatja, akik soha semmilyen kapcsolatban nem álltak vele. Az egyedüli hibájuk, hogy a korábban hitelt felvevő és azt nem törlesztő személyek az ő elérhetőségüket diktálták be a társaságnak. A Trend birtokába jutott levél szerint a Pohotovosť most őket zaklatja azzal, hogy tegyenek meg mindent az adósság visszafizetése érdekében. Arra is felhívják a figyelmüket, hogy ha az adós két héten belül nem fizet, a pénzt jogi úton próbálják meg behajtani. 

Mindez persze a Pohotovosť részéről csak pszichológiai hadviselés, a hitelt felvevő személy által megadott elérhetőség a legközelebbi családtagjára vagy ismerősére ugyanis csupán tájékoztató jellegű, és semmilyen jogviszonyt nem jelent. Vagyis ha a hitelt az adós nem fizeti vissza, a kapcsolatként megadott személyektől a Pohotovosť akkor sem követelhet pénzt. A Pohotovosť azonban jól tudja, hogy az adósok többsége a szülei adatait adja meg, ők pedig nem szeretnék, hogy a gyerekeik bajba jussanak, így gyakran inkább kifizetik helyettük az adósságukat. 

A Fogyasztói Központ szerint a Pohotovosť viszont nem jogosult arra, hogy hasonló levelekkel félemlítse meg az embereket, hiszen többnyire az érintett személyek tudta nélkül jutott hozzá azok személyes adataihoz. Ezeknek így az adatvédelmi hivatalhoz (statny.dozor@pdp.gov.sk) kellene fordulniuk az ügyben. „A levélben fel kellene tüntetni a nevünket és címünket, jelezve, hogy azadott gyorshitelezőnek nem adtuk meg a személyes adatainkat, ennek ellenére a Pohotovosť (IČO: 35807598) visszaélt ezekkel. A panaszhoz a társaság által küldött levelet is csatolhatjuk” – mondta Miroslav Antoňak, a Fogyasztói Központ igazgatója. (mi)

Ajánló