Májustól pokollá teszik az állástalanok életét

Pozsony |
A munkanélküliek aránya Szlovákiában a gazdasági válság óta nem látott mélyponton van, a kormány azonban elégedetlen.
Ján Krošlák felvétele
Olyan javaslatcsomagot fogadott el a kabinet, amely még több ember kedvét veheti el attól, hogy munkanélküli-segélyért folyamodjon. 
 
Ha a kormány javaslatára a parlament is rábólint, a munkanélküliek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok májustól szigorodnak. Ján Richter munkaügyi miniszter szerint ezt követően az állástalanok már nem tehetik meg, hogy a nekik felajánlott munkahelyen egy hónap után felmondjanak, és újra jelentkezzenek állástalanként a munkaügyi hivatalban. Ha ezt többször is megteszik, akkor leghamarabb a felmondást követő fél év elteltével veszik őket újra nyilvántartásba.
 
Szigorodnak az állástalanok munkavállalásával kapcsolatos szabályok is. Jelenleg munkanélküliként havonta maximum 148,57 eurót kereshetnek anélkül, hogy törölnék őket a nyilvántartásból. Az új szabályok szerint azonban évente már legfeljebb 40 órát dolgozhatnak, és azt sem rendes munkaviszonyban. Megtiltják, hogy az állástalan annál a munkáltatónál dolgozzon, akinél az állása elvesztését megelőzően volt munkaviszonyban. A munkaügyi hivatal nyilvántartásából akkor is törlik az állástalant, ha nem jelzi időben a fent jelzett munkaviszonyt, és akkor is, ha komoly indok nélkül nem vállalja el a nekik felajánlott munkát. „Nem támogatunk olyasvalakiket, akik visszaélnek az ország szociális rendszerével” – indokolta a változásokat Robert Fico kormányfő, aki a kormányülést követően sem felejtette el felhívni a figyelmet arra, hogy az állástalanok jelentős részét teszik ki az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező romák. (sita, mi)

Ajánló