Hiánycikk a hazai méz

Pozsony |
Aki csak teheti, válassza a hazai mézet a gyakran kétes eredetű külföldivel szemben – tanácsolják az ágazati szakemberek. 
Ján Krošlák felvétele
Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a hazai méhészek már képtelenek kielégíteni a keresletet, Szlovákia így a méz esetében is behozatalra szorul.
 
Míg tíz évvel ezelőtt az egy főre jutó éves mézfogyasztás negyed kiló körül mozgott, mára ez eléri az 1,2 kilogrammot. „Szlovákiában nagyjából 2010-ig több mézet állítottak elő, mint amennyire a hazai piacnak szüksége volt, a többletet így külföldön kellett értékesítenünk” – mondta Ľudovít Gál, a Szlovákiai Méhészek Szövetségének az elnöke, aki szerint 2010-től jelentősen változott a helyzet. Azóta a hazai kereslet nagyjából 3500–4000 tonnával haladja meg a hazai kínálatot. A hiányt főként kínai, argentin és mexikói behozatallal pótolják. „A szlovákiai méhészek mindent megtesznek annak érdekében, hogy képesek legyenek kielégíteni a hazai keresletet” – tette hozzá Gál. Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter szerint azonban a mutatók továbbra is elkeserítőek. Míg húsz évvel ezelőtt nagyjából 400 ezer méhcsalád volt az országban, a számuk mára 270 ezerre esett vissza, miközben jelenleg nagyjából 17 ezren foglalkoznak méhészettel. (TASR, mi)

Ajánló