Versenyképtelen szlovák agrárcégek

Pozsony |

Az agrárvállalkozók csaknem fele gondolja azt, hogy az ágazatban működő cégek képtelenek felvenni a versenyt a külföldi konkurenciával – derül ki a CEEC Research társaság elemzéséből. Az egyik legnagyobb problémát a dotált külföldi élelmiszerek behozatala jelenti.

Ján Krošlák illusztrációs felvétele

A szlovákiai agrártermékek népszerűsítésére a cégvezetők szerint az eddigieknél is több figyelmet kellene szentelni, hangsúlyozva az itthon megtermelt élelmiszerek összehasonlíthatatlanul jobb minőségét. Nem szabadna azonban figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a külföldi agrártermékek behozatal az egész ország gazdaságára negatív hatással van. „A szlovákiai agrárcégek például megtermelik az olajrepcét, amely rendkívüli mértékben leterheli az itteni termőföldet. Ezt követően a repcét eladják külföldre, mert ez jó üzlet az agrárcégek számára. Később pedig az állam megvásárolja a külföldön előállított olajat, és ezzel negatívan befolyásolja az állami költségvetést, a kereskedelmi mérleg alakulását” – mondta Ladislav Dobrodenka, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) felügyelő tanácsának az elnöke, hozzátéve, hogy az államnak jobban kellene ösztönöznie a mezőgazdasági vállalatokat.

A szlovákiai mezőgazdaság gyengébb versenyképességét ugyanis a cégvezetők jelentős része a kormány silány mértékű segítségnyújtásával magyarázza. „A környező országokban nyújtott állami segítséghez képest nálunk jóval szegényesebb az ágazat támogatottsága” – mondta Vladimír Chovan, az Agropartner Kft. vezérigazgatója. A növénytermesztésre szakosodott agrárvállalatok igazgatói szerint Szlovákia előnyének az alkalmazottakra fordított alacsony kiadások számítanak.

A CEEC Research szerint tavaly a szlovákiai agrárvállalatok nagyjából 30 százaléka volt képes betörni új piacokra. Ebből a szempontból azok a vállalatok szerepeltek eredményesebben, amelyek az állattenyésztésre szakosodtak. Az ilyen beállítottságú cégek 45 százaléka szerzett új piacokat 2016-ban. Viliam Kompas, a Szlovákiai Gazdák és Agrárvállalkozók Szövetségének az elnöke szerint a honi feldolgozóipar már huzamosabb ideje nem tudja kellő mértékben felvenni a versenyt a külföldi cégekkel. „A külföldi üzletláncok a behozott termékeket részesítik előnyben a szlovákiaiakkal szemben. Mivel a hazai termékek gyakran külföldre kerülnek, az üzletekben a vevők sok esetben a gyengébb minőségű, külföldi eredetű termékeket kénytelenek megvásárolni” – mondta Kompas. (sus)

Ajánló