Az év elejétől változtak a gázszolgáltatás szabályai

Pozsony |

Az idei év elejétől változtak a lakossági gázszolgáltatással kapcsolatos szabályok. Az eddigi négy szolgáltatási tarifa helyett nyolc lesz, miközben a legnagyobb fogyasztású háztartások esetében az árat már nem szabályozzák, ők az aktuális piaci áron juthatnak hozzá a szolgáltatáshoz.

Akik a gázt csak főzésre vagy vízmelegítésre használják, azokat nem érintik a legújabb változások
Jozef Jakubčo felvétele

Az eddig érvényes rendszer szerint a lakossági fogyasztókat négy szolgáltatási tarifába (D1–D4) sorolták. Akik a gázt csak főzésre használják, vagyis az éves fogyasztásuk nem haladja meg a 200 köbmétert (2138 kWh), azok a D1-es kategóriába tartoztak. A vizet is gázzal melegítő háztartásoknak, amelyek éves fogyasztása 200 és 1700 köbméter (2138–18 173 kWh) között mozgott, a D2-es tarifát ajánlották, akik pedig gázzal is fűtöttek (1700–6500 köbméter, 18 173–42 760 kWh), a D3-as kategóriába tartoztak. Ha a háztartás fogyasztása ennél is nagyobb volt, akkor a D4-es tarifába tartozott.

Az idei év elejétől azonban változtak a szabályok. Az eddigi négy helyett nyolc tarifát (D1–D8) vezettek be. „A változás nem érint minden ügyfelet. Akik eddig a D1-es és D2-es tarifába tartoztak, azoknak semmilyen változásra nem kell számítaniuk, és ugyanez érvényes a D3-as tarifába tartozó azon ügyfelekre is, akiknek az éves fogyasztása nem haladja meg a 42 760 kilowattórát. Akik ennél többet fogyasztanak, azokat már az új D4-es tarifába sorolják, akik pedig eddig a D4-es tarifába tartoztak, azokat a D5-től (minimum 6500 köbméteres, vagyis 69 485 kWh-ás éves fogyasztás) D8-ig terjedő tarifák között osztjuk szét” – nyilatkozta Ondrej Šebesta, a Szlovák Gázművek (SPP) szóvivője, hozzátéve, hogy a D7-es és D8-as tarifát már nem szabályozzák. Ezek a háztartások az aktuális piaci árat fizetik majd. A D7-es kategóriában azonban az éves fogyasztás már 9335 és 28 064, a D8-asban pedig 28 864 és 60 ezer köbméter között mozog. „Ekkora fogyasztása egész Szlovákiában alig száz háztartásnak van” – tette hozzá Šebesta. „Azokat a háztartásokat, amelyeket érintenek a változások, erről már levélben értesítettük, felajánlva számukra a nekik leginkább megfelelő tarifát” – mondta Šebesta.


Forrás: SPP

Az idei év elejétől a szlovákiai háztartásoknak átlagosan 2,6 százalékkal csökkentették a gáz árát, az egyes kategóriák között azonban jelentős különbségek vannak. A legnagyobb összeget azok takaríthatják meg, akik gázzal fűtenek és a vizet is ezzel melegítik. Nekik akár 80 euróval is csökkenhet az éves kiadásuk, míg a gázt csak főzésre használók legfeljebb egyeurós megtakarításra számíthatnak. (mi, SITA)

Ajánló