Nincs jövője a dízelmeghajtású autóknak

Hosszú távon tarthatatlan a dízelmeghajtású autók gyártása, az erőforrások ugyanis túlzottan szennyezik a környezetet. Ezzel az állítással már nemcsak elismert tudósok és szakértők, hanem a legnagyobb autógyártók főnökei is egyetértenek. Ezért teljesen egyértelmű, hogy a jövő az áram- és hidrogén-meghajtású autóké.

A jövőben a benzin és dízel helyett inkább az árammeghajtás és a hidrogénhajtás szoros küzdelme valószínűsíthető az autóiparban
Tomáš Benedikovič felvétele

Az elmúlt hetekben a KPMG Global Automotive Executive Survey társaság mérte fel egy globális felmérésben, miképp vélekednek az autógyártásban érintett szakértők és autógyártók a gépjárművek meghajtásának jövőjéről. A közvélemény-kutatást 42 országban végezték.

Az autógyártók menedzsereinek 78 százaléka gondolja, hogy a hidrogénhajtású energiacellák az elektromos elemek legnagyobb konkurensei, mivel a tankolás gyorsasága, illetve a meglevő infrastruktúra szempontjából sokkal életképesebb technológiáról van szó. A megkérdezettek 62 százaléka gondolja, hogy az elemek épp a hiányzó vagy csak lassan fejlődő infrastruktúra miatt fognak megbukni.

Míg a szakértők a 2015-ben végzett felmérés során azt válaszolták, hogy az ágazat legnagyobb kihívása a különböző alkalmazások fejlesztése és az autók rendszereinek összekapcsolása a világhálóval, addig 2016-ban már úgy vélekedtek, hogy a legfontosabb az új, alternatív meghajtások fejlesztése.

A dízelt kitiltanák

2016 végén összesen négy város közölte, hogy kitiltja a dízelmeghajtású személyautókat és a teherautókat. Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros akarja 2025-tól bevezetni a tilalmat. Az elhatározás végleges, az embereknek közel tíz évük van arra, hogy felkészüljenek erre a korlátozásra. Hasonló döntést hozott tavaly London polgármestere is. Nagy-Britannia fővárosa 2018-tól többé nem fog dízelmeghajtású autókat vásárolni, s az összes, üzembe helyezett autóbusznál csökkenteni fogják a károsanyag-kibocsátás mértékét.

Sorsdöntő dízelbotrány

„Úgy tűnik, hogy a dízelbotrány gyökeresen megváltoztatja az ágazatot és hatással lesz az autógyártás jövőjére. Evidens, hogy az elektromos-, illetve a hidrogén-meghajtású autók egyre nagyobb teret kapnak a jövőben. Látni kell azt is, hogy a nagy áramszolgáltatók és a népesebb városok is komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tisztább légkör érdekében kiszorítsák az utakról a klasszikus motorral rendelkező autókat” – mondta Jan Linhart, a KPMG képviselője.

Szakértők szerint kérdés, milyen mértékben fognak közbeszólni az olajfinomító társaságok, hiszen csak nehezen lehet elképzelni, hogy tétlenül nézik majd, hogy fokozatosan csökken a dízel- és benzinmeghajtású autók száma.

Hidrogén a megmentő?

Azt, hogy egyszer a hidrogén fogja felváltani a klasszikus üzemanyagot már Jules Verne is megjósolta A rejtelmes sziget című regényében. A légkört szennyező üzemanyagokkal összehasonlítva a hidrogénnek számos előnye van. Korlátlan mennyiségben elérhető, tartalékait gyakorlatilag nem lehet kimeríteni, könnyen szállítható és tárolható, ráadásul felhasználása távolról sem lenne olyan káros a környezetre, mint a kőolajé.

Míg korábban azzal számoltak, hogy a hidrogén színtiszta üzemanyag lesz az erőforrások meghajtására, később rájöttek, hogy ez számos, nemegyszer megoldhatatlan technológiai problémával járna. Jelenleg inkább hidrogéntartalmú energiacellák fejlesztésén dolgoznak. Ezek lényege, hogy az energiát nem akkumulátorban tárolják, hanem helyben állítják elő. Ebben különböznek az elektromos meghajtású autóktól. Az elektromos áram előállításához nagy nyomású és rendkívül hideg hidrogént használnak, aminek az elégetésekor keletkező szabad elektronokat terelik a villanymotor felé, így hajtva az autót. A folyamat közben keletkező vizet egy résen át a szabadba juttatják.

Kérdéses önjáró autók

Az autógyártók képviselői egyébként a felmérés során az autonóm, tehát sofőr nélküli autók jövőjéről is nyilatkoztak. Azt állítják, hogy a technológia globális elterjedése szempontjából elkerülhetetlen, hogy meghatározzák azokat az alapvető kritériumokat, amelyeket minden autonóm gépkocsinál be kell tartani, s amelyeket világszerte elfogadnak majd az egyes államok. Ám mivel hosszadalmas folyamatról van szó, az autógyártók szerint ez a technológia terjed majd a leglassabban.

A sofőr nélküli gépkocsik fejlesztésénél fontos szerepet játszanak a technológiai cégek. A megkérdezettek 82 százaléka gondolja, hogy a Silicon Valley-ben tevékenykedő társaságok valamelyike négy éven belül bemutatja saját gyártású autonóm gépkocsiját.

Az autógyártásban felhasznált technológiák úttörőjének továbbra is a német BMW-t tartják a szakértők – az elektromos meghajtás és az autonóm autók területén egyaránt. Ezen a téren tavaly a Toyota került a második helyre, ám a márka most csak a negyediket érte el, a második Tesla és a harmadik Honda után. Becslések szerint épp a BMW piaci részesedése fog a következő években emelkedni a legnagyobb mértékben.

Ajánló