Nem bízhatjuk magunkat a vendégmunkásokra

Pozsony |

Szlovákiában egyre nagyobb hiány van a szakképzett munkaerőből, amit a cégek elsősorban balkáni vendégmunkásokkal igyekeznek pótolni. 

A szakképzett szlovákiai munkaerőt képtelenek leszünk kizárólag vendégmunkásokkal pótolni
Ján Krošlák felvétele

Az elemzők szerint a gazdasági migránsok azonban nem jelentenek gyógyírt a cégek problémáira, a kormánynak olyan intézkedéseket kellene hoznia, amelyekkel a külföldön dolgozó szlovák állampolgárokat sikerülne hazacsalogatnia.

A Statisztikai Hivatal jelenleg több mint 160 ezer olyan szlovák állampolgárról tud, akik kevesebb, mint egy éve dolgoznak külföldön, és rendszeresen tartják a kapcsolatot az otthon maradott családtagjaikkal. Nagyjából százezren vannak azonban azok is, akik már hosszabb ideje dolgoznak külföldön, és sokan közülük már végleg letelepedtek az adott országban. Az előrejelzések szerint az elkövetkező időszakban is folytatódik az elvándorlás, vagyis a külföldön dolgozók száma tovább nőhet. A külföldön megélhetést találó nagyjából negyedmillió szlovákiaival szemben jelenleg azonban legálisan csupán 30 ezer vendégmunkás dolgozik Szlovákiában. „Ebből is látszik, hogy a gazdasági migráció – legalábbis rövid távon – nem jelent gyógyírt az akut munkaerőhiányra” – vallja Martina Lubyová, a Szlovák Tudományos Akadémia prognosztikai intézetének az igazgatója.

„A munkanélküliek aránya már tavaly novemberben 8,78 százalékra esett vissza, ami csaknem 2 százalékpontos csökkenésnek számít, az állástalanok számának a csökkenése azonban fokozatosan lelassul” – nyilatkozta Luboš Sirota, a McRoy Group vezérigazgatója, aki ezt a szakképzett munkaerő hiányával magyarázza. Katarína Barabasová, az Adecco Slovakia munkapiaci szakértője szerint az új munkahelyek jövőre és az azt követő években elsősorban az autó- és gépiparban jönnek majd létre, márpedig ezek az ágazatok megkövetelnek bizonyos képzettséget a jelentkezőktől.

„A cégek ezt jelenleg a külföldi munkaerő behozatalával próbálják meg pótolni, ez azonban nem lesz elég” – állítja Lubyová. A jelenleg Szlovákiában dolgozó 30 ezer vendégmunkás ugyanis képtelen pótolni a Szlovákiából elvándorolt, csaknem negyedmillió, többnyire jól képzett munkaerőt. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendégmunkások nem elsősorban azokba az ágazatokba érkeznek, amelyekből a szlovákiai munkaerő elvándorolt” – mondta Lubyová. A külföldiek foglalkoztatása mellett szerinte olyan intézkedésekre lenne szükség, amelynek köszönhetően egyre több külföldön dolgozót sikerülne hazacsalogatni. Barabasová szerint az elkövetkező időszakban az eddigieknél is nagyobb figyelmet kellene szentelni az elmúlt években elhanyagolt szakemberképzésnek, az iskolák és a cégek hatékonyabb együttműködésének. „Ha csak a vendégmunkásokra hagyatkozunk, azt a jövőben a szlovák gazdaság is megérezheti, a dinamikus növekedést ugyanis csak velük képtelenek leszünk fenntartani” – tette hozzá Lubyová. (TASR, mi)

Ajánló