A minszki csoda – megterem a banán és az ananász

Két éve Fehéroroszország olyan kertté változott, ahol megterem az ananász és a banán, és bár tengere nincs, virágzik a kagyló és garnélahalászat.
A Fehérorosz banáköztársaságban a vidéki lakosság még mindig teherautóból vásárol
A Fehérorosz banáköztársaságban a vidéki lakosság még mindig teherautóból vásárol
TASR/AP-felvétel
A szomszédos Oroszországban aki teheti, csak olyan sajtot vesz, amelyen a Made in Belarus felirat látható – ez a minőséget, a parmezánt és a többi nyugati sajtkülönlegességet jelenti.
A Nyugat és Oroszország bő két éve szankciók sorozatával sújtja egymást, a kemény kézzel irányított Fehéroroszország pedig a nevető harmadik. Virágzik a kereskedelem, az egzotikus áruk is özönlenek.
„Nekünk ez aranybánya” – lelkendezett akkoriban Leanyid Marinics, a mezőgazdasági tárca miniszterhelyettese. „Pótoljuk az oroszoknak holland krumplit és a lengyel almát. Nekünk mindenünk van” – mondta. A hús-, a tej- és a gabonából készült termékek kedveltek Oroszországban.
Azonban nem csak fehérorosz áruk kerülnek be Oroszországba, hanem az embargó miatt tulajdonképpen illegális nyugati áruk is.
Fehéroroszország aktívan kihasználni a helyzetet, gyakran gátlástalanul” – véli Szergej Dankvert, az orosz élelmiszerfelügyelet főnöke. 
 
Az export az ötszöröse a fehérorosz éves termésnek
A legszórakoztatóbb a fehérorosz tengeri rákok este, de Moszkva más termékeknél is címkecserét és csempészést vet a szomszéd szemére. Az alma- és gombaszállítmányok a fehérorosz az éves termés ötszörösét teszik ki. Egyes vállalatok hasznot húznak a szankciókból, mivel sok orosz nem hajlandó lemondani a betiltott termékekről. „Fehéroroszország ostoba lenne, ha nem használná ki a helyzetet” – mondta Lev Margolin gazdasági szakértő Minszkben.
 
Fehéroroszország autoriter államfője, Aljakszandr Lukasenka viszont azt állítja, hogy országa is megsínyli a szankciós csatát. „Nem nyertünk, hanem egymilliárd dollárt vesztettünk a büntető intézkedések miatt – állítja Uladzimir Makej külügyminiszter. Szerinte az Oroszországgal folytatott kereskedelem egyharmadával csökkent.
A téma kényes, mivel a közel tízmillió Fehéroroszország számára Oroszország a legfontosabb piac, a külkereskedelem ötven százaléka a hatalmas szomszéddal bonyolódik. Ráadásul a két ország uniót alkot egymással, gazdaságilag és politikailag szorosan egybefonódik. 
Az orosz recesszió erősen rányomja bélyegét a hangulatra. Az olajárak esése, valamint a strukturális problémák mély válságba sodorták Oroszországot. Ebből Fehéroroszország számára olyan problémák keletkeztek, mint amilyen a tőkekivonás és az orosz beruházások visszaesése. „Még ha az orosz gazdaság magához is tér, nincs garancia, hogy számunkra ennek pozitív hatása lesz. A mi állami vállalataink sem az árat, sem a minőséget tekintve nem versenyképesek”, s ameddig nincsenek komoly strukturális reformok, ez így is marad – véli Margolin.
 
Az energiaszektorban a legerősebb Minszk függése, de itt tengelyt akasztott Moszkvával. Oroszország 300 millió amerikai dollár utólagos kifizetését követeli földgázért, az olajszállítást pedig visszafogta. Fehéroroszország a tranzitdíjak megemelésével fenyegetőzött.

Ajánló