Szlovákia nyolc éve nem gazdálkodott ilyen jól

Pozsony |

Az elmúlt nyolc év legalacsonyabb költségvetési hiányával büszkélkedhet a Fico-kabinet: a deficit a gazdasági válság 2008-as kitörése óta nem volt olyan alacsony, mint 2016-ban. A kormány ezt a saját érdemének tartja, a közzétett adatok azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

A Szociális Biztosító tavaly a vártnál csaknem 300 millió euróval kevesebbet nyelt el
Peter Žákovič felétele

A kormány a 2016-ra kidolgozott állami költségvetésben eredetileg azzal számolt, hogy a 2015-ös 1,932 milliárd eurós deficitet követően tavaly 1,970 milliárdos hiánnyal zárja az évet. A kiadások végül csak 980 millió euróval haladták meg a bevételeket, amire 2008 óta nem volt példa. „Ezzel jelentős összeget sikerült megtakarítanunk” – vallja Peter Kažimír pénzügyminiszter.

Vladimír Vaňo, a Sberbank Europe elemzője szerint azonban a megtakarítás részben azonban épp a kormány tehetetlenségének köszönhető. Szlovákia az uniós támogatások merítése szempontjából ugyanis már évek óta az egyik legrosszabbul teljesítő uniós tagállamnak számít. 2015-ben csak azért nőtt a merítések összege, mert az előző programozási időszakból igyekeztek a lehető legtöbb pénzt felhasználni, hogy az ne vesszen el. Tavaly azonban újra visszaesett az uniós támogatások felhasználása. 2015-ben például 4,28 milliárd eurós támogatást sikerült lehívni, a 2016-os költségvetés azonban már eleve csak 2,14 milliárddal számolt, a tavaly felhasznált összeg valójában azonban alig haladta meg az 1,9 milliárdot.

A költségvetés bevételi oldalát így csak a cégektől behajtott nagyobb adóbevételek mentették meg. „Tény, hogy az adócsökkentés helyett az állam egyre több pénzt hajt be a cégektől” – nyilatkozta Eugen Jurzyca (SDKÚ), a parlament pénzügyi bizottságának az elnöke. A 2015-ös 10,6 milliárd euró helyett tavaly így 11,07 milliárd eurónyi adó folyt be az államkasszába. Az uniós támogatások hiányos merítése azonban jelentős megtakarítást jelentett a kiadási oldalon. A támogatásokhoz ugyanis az államnak is hozzá kell járulnia társfinanszírozás formájában, márpedig ez utóbbira tavaly – a merítések csökkenése miatt – jóval kevesebbet kellett fordítania. Míg 2015-ben ez csaknem 760 millió eurót nyelt el, tavaly 270 millió euró alá esett vissza.

A javuló gazdasági mutatóknak köszönhetően azonban tavaly a cégek is egyre több alkalmazottat vettek fel, ami a Szociális Biztosítóra fordított összegen is meglátszott. Mivel egyre kevesebb az állástalan, jóval kevesebben szorulnak rá az állam támogatására. A kormány eredetileg azzal számolt, hogy a Szociális Biztosítóra tavaly nagyjából 634 millió eurót kell fordítania, ez azonban végül csak 365 millió euró volt. Ezzel párhuzamosan azonban csaknem 2 százalékkal nőtt az állami hivatalok fenntartására fordított összeg.

A deficit csökkenése ellenére a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított államadósság az előzetes adatok szerint ráadásul tavaly is elérte az 53,1 százalékot, a kormánynak így újabb megszorító intézkedéseket kell bejelentenie. A 2012-ben életbe lépett, adósságfékről szóló jogszabály szerint ugyanis 50%-os szintnél a mindenkori pénzügyminiszternek hivatalosan meg kell magyaráznia a törvényhozóknak, miért nőtt az adósság. Ha pedig az adósság meghaladja az 53%-ot, a kormánynak takarékossági intézkedéseket kell életbe léptetnie. (mi, TASR)

Ajánló