Matečná: a hazai gazdák csapnivaló kereskedők

Pozsony |

A szlovákiai mezőgazdasági termelők ugyan folyamatosan a rendkívül nehéz helyzetükre panaszkodnak, a nehézségeik egy részéért azonban kizárólag ők a felelősek – vallja a földművelésügyi tárca vezetése. Mire kellene odafigyelniük a gazdáknak, hogy növeljék a bevételeiket?

A gazdáknak a szaktárca szerint tudatosítaniuk kellene, hogy a jó marketing bevételeik 60 százalékát biztosítja
Pavol Funtál felvétele

„A szlovákiai gazdáknak a termeléssel nincsenek gondjaik, de az értékesítéshez nem értenek, még ha ezt nem is vallják be, és ezzel kapcsolatban képtelenek magukba szállni” – vallja Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Szerinte a gazdáknak tudatosítaniuk kellene, hogy a jó marketing bevételeik 60 százalékát biztosítja, a szlovákiai élelmiszerek népszerűsítését biztosító marketingalap így elsősorban a mezőgazdasági vállalkozók érdekeit szolgálná.

A marketingalap működtetésének a gondolata három évvel ezelőtt is felvetődött, de az agrártárca akkor elvetette az ötletet. A földművelésügyi minisztérium jelenlegi vezetése, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamarával (SPPK) együttműködve azonban már nem ódzkodik a marketingalap létrehozásától, annál is inkább, mivel Szlovákiában 1993 óta folyamatosan nő az agrártermékek behozatala. Ezen a kedvezőtlen mérlegen szeretnének javítani a marketingalap létrehozásával. „Az alappal kapcsolatban több kerekasztalt is terveztünk, az ágazat képviselői ugyanakkor azzal számoltak, hogy a marketingalapot teljes egészében az állam finanszírozza majd. Véleményünk szerint azonban az élelmiszer-termelés ugyanolyan vállalkozás, mint bármi más, vagyis az érintett cégeknek is hozzá kellene járulniuk az alap feltöltéséhez” – mondta Matečná. A tárcavezető szerint a marketingalap ötletéért a szlovákiai kezdeményezőknek nem kell messzire menniük, elég átruccanni a szomszédos Ausztriába, az osztrákok ugyanis teljes mértékben tudatosítják, hogy a hazai élelmiszerek minőségi termékek. Ľubomír Drahovský, a Terno piackutató ügynökség elemzője úgy véli, hogy a marketingalap nem lesz sikeres, amíg a propagált termékek árait nem igazítják a szlovákiai lakosság fizetéséhez. (TASR, mi, sus)

Ajánló