Jönnek a vietnami és maláj vendégmunkások

Pozsony |

Szlovákiában egyre könnyebben lehet munkához jutni, és a jövő év első negyedében további javulásra számíthatunk – derül ki az amerikai Manpower munkaerőpiaci társaság felméréséből. A cégek azonban egyre nehezebben találnak hazai dolgozókat, a szerb és román vendégmunkások után hamarosan így a vietnami, maláj és Fülöp-szigeteki vendégmunkások is megjelenthetnek Szlovákiában. 

A vietnami vendégmunkásokra elsősorban az elektronikai cégek és az autógyártók tartanának igényt
Képarchívum

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezető 13 százaléka szerint a jövő év első három hónapjában újabb alkalmazottak felvételét tervezik, elbocsátásokkal a megkérdezettek alig 6 százaléka számol. Jaroslava Rezlerová, a Manpower regionális vezérigazgatója szerint azonban a tegnap közzétett elemzésükből kiderül, hogy az egyes ágazatok között jelentős különbségek vannak. Főleg a közlekedésben, a bankszektorban és a logisztikában, továbbá a kis- és nagykereskedelemben várható új munkaerő felvétele, ezekben az ágazatokban 15 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azoktól, amelyek elbocsátásokat jeleztek. A sor végén a bányászat található, ebben az ágazatban az elbocsátásokat tervezők aránya 4 százalékkal nagyobb az új alkalmazottak iránt érdeklődőknél. 

Míg a nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek 28 százaléka tervezi azt, hogy a jövő év első hónapjaiban új alkalmazottakat vesz fel, a közepes (50–250 alkalmazott) cégek esetében ez az arány 15, a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatók esetében pedig 8 százalék. Ami a regionális lebontást illeti, a legjobb helyzetre ezúttal is a Pozsonyban és Pozsony környékén élők számíthatnak, ahol 13 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleztek. Kelet-Szlovákiában ez 7, Nyugat- és Közép-Szlovákiában pedig 4%. 
A munkáltatók azonban arra panaszkodnak, hogy Szlovákiában egyre nehezebben találnak olyan munkaerőt, amely megfelel az elvárásaiknak. Az elmúlt időszakban elsősorban Romániából és Szerbiából hozták be tömegesen a munkásokat, lassan azonban ezt a lehetőséget is kimerítik, így kénytelenek lesznek távolabbi országokból importálni a munkaerőt. „Már eddig is rengeteg olyan kérvényt nyújtottak be az államhoz a munkáltatók, amelyekben vietnami, maláj és Fülöp-szigeteki vendégmunkások behozatalát tervezik. Elsősorban olyan cégekről van szó, ahol az alkalmazottak minimálbérért dolgoznak” – ismerte el Robert Fico kormányfő. A munkaügyi központ adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest idén októberben 500-zal több olyan kérvényt regisztráltak, amelyekben nem uniós tagországokból származó alkalmazottak foglalkoztatására kértek engedélyt. 

(mi, TASR)

Ajánló