Drágább lesz a tankolás

Bécs |

2001 óta nem volt olyan fontos megállapodás az OPEC- és a nem OPEC-olajkitermelők között, mint most, ennek hatására szárnyal az olajár: a Szlovákia számára is mérvadó Brent olajfajta árfolyama az elmúlt napokban több mint 15 százalékkal nőtt, amit várhatóan a szlovákiai töltőállomásokon is megérzünk.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli olajtermelő országok szombati bécsi találkozójukon megegyeztek abban, hogy január 1-jétől naponta együttesen 562 ezer hordóval (159 liter) csökkentik a termelésüket. Az OPEC tagországai már a november végi ülésükön megállapodtak abban, hogy összesen napi közel 1,2 millió hordóval csökkentik a kitermelésüket, hogy azzal közelebb kerüljön az egyensúlyhoz az olajpiac, és stabilizálódjon az olajár. A kitermelés visszavágásából a legnagyobb részt természetesen a legnagyobb kitermelő, Szaúd-Arábia vállalta 486 ezer hordóval, de Irak, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok is jelentősen csökkentené az olajkitermelést.

Oroszország már a kezdetektől fogva támogatta az OPEC-et a kitermelés visszavágásában, sőt, a megállapodás körülményeit jól ismerők szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin személyesen egyengette el a háttérben az OPEC-megállapodást. Oroszország azt vállalta, hogy jövőre napi 300 ezer hordóval csökkenti olajkitermelését a 30 éves csúcsnak számító napi 11,2 millió hordós kitermelési szintről.

Így már nem okozott nagy meglepetést az, hogy szombaton a nem OPEC-tagországok is megállapodtak a kitermelésük csökkentéséről. Oroszország a már korábban bejelentett napi 300 ezer hordós csökkentést erősítette meg, Mexikó napi 100 ezer, Omán 40 ezer, Azerbajdzsán 35 ezer, Kazahsztán pedig napi 20 ezer hordóval fog kevesebb olajat kitermelni. Összesen így napi 558 ezer hordóval csökkenhet az OPEC-en kívüli országok kitermelése.

Az igazán nagy bombát azonban Szaúd-Arábia robbantotta: a nem OPEC-országok szombati megállapodását követően azt nyilatkozta az ország olajminisztere, Khalid al-Falih, hogy Szaúd-Arábia még annál is jóval nagyobb csökkentést hajt végre a kitermelésben, mint amiben november végén megállapodtak a bécsi OPEC-ülésen. (TASR, MTI)

Ajánló