Itt az olcsó lengyel alma

Pozsony |

A szlovákiai üzleteket napokon, heteken belül ellepi a lengyel alma. Szlovákiában az április végi fagyok ugyanis komoly károkat okoztak a gyümölcsösökben, északi szomszédunknál ugyanakkor az almaterméssel nincs gond.

Idén 25 ezer tonna gyümölcsöt gyűjthetnek be a termesztők
TASR-felvétel

„A lengyel gyümölcsösökben a fagy nem tett olyan nagy kárt, mint a mieinkben. Emiatt az előttünk álló időszakban a lengyel alma ellepheti a szlovákiai üzleteket” – nyilatkozta lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke elmondta: Szlovákia lakossága évente 150 ezer tonnányi, mérsékelt övezetben megtermett gyümölcsöt fogyaszt, amiből az elmúlt években a hazai termelők 60 ezer tonnát biztosítottak. „Idén az előzetes becslések szerint mindössze 25 ezer tonna gyümölcsöt gyűjthetnek be a termesztők a szlovákiai gyümölcsösökben. Emiatt a mérsékelt égövi gyümölcsök behozatala meghaladhatja a 120 ezer tonnát” – tette hozzá Holéciová. Az alma esetében ráadásul nem csupán a mennyiségi, de a minőségi mutatókkal is komoly gondok vannak.

Míg például Ausztriában, Magyarországon vagy Csehországban a termelők ígéretet kaptak a rugalmas kompenzációra, a szlovákiai gyümölcstermesztőknek erre még várniuk kell. Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter a kormány augusztus végi ülésén ugyan megerősítette, hogy a gyümölcstermesztőket kárpótolják a tavaszi fagyok által okozott károkért, a kabinet azonban megvárja, hogyan alakul az idei termés. Varga szerint azonban már késő lehet. „Több gyümölcsösből is érkeztek jelzések az elbocsátásokról” – ismerte el a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke. Bizonyára ezért is kerül ma Szlovákiában az alma kilogrammja akár egy euróba is, miközben Lengyelországban az alma kilójához már egy zlotyért, vagyis nagyjából 23 centért hozzájuthatunk. Az őszi idény kezdetén így Varga szerint sok lesz a szlovákiai boltokban az olcsóbb lengyel alma, a kérdés csupán az, hogy milyen minőségben. (sus)

Ajánló