Olcsóbb lehet a gáz és a villany

Pozsony |

A gáz ára az Árszabályozási Hivatal szerint akár már idén nyártól, a villanyé pedig a jövő év elejétől csökkenhet. A vízdíj esetében azonban már növekedés várható.

Képarchívum
Lapunkban már a múlt héten jeleztük, hogy a jelenlegi kormány nem lesz olyan harcias a lakossági energiaárak csökkentésével kapcsolatban, mint a második Fico-kabinet. A kormányprogramban ugyan ígéretet tett az árstabilitásra, az energiaárak alakulását azonban teljes egészében az Árszabályozási Hivatalra (ÚRSO) hagyja, ez utóbbi pedig nem sieti el a döntést, még ha az energiaárak a nemzetközi piacokon jóval alacsonyabbak is, mint azt korábban feltételezték. A gáz ára az elmúlt egy évben például 40 százalékkal csökkent, és hasonló a helyzet az árampiacon is.
 
Jozef Holjenčík, az ÚRSO elnöke pár héttel ezelőtt még azzal érvelt, hogy a hivataluk csak a maximális árakat szabja meg, az energiaszolgáltatókat így semmi sem gátolja abban, hogy a tőzsdei árak csökkenésével ők is levigyék az áraikat. Rado Igaz, az ÚRSO szóvivője azonban mára elismerte, hogy ha a cégek nem lépnek, kénytelenek lesznek közbeavatkozni. A gáz ára akár már nyártól vagy az őszi hónapoktól csökkenhetne, a villany pedig a jövő év elejétől lehet olcsóbb – derül ki a Holjenčík által a Pravda napilapnak adott interjúból.
 
Az Árszabályozási Hivatal szerint elképzelhető, hogy a távfűtés ára is csökken. Szlovákiában ugyanis az elmúlt 16 évben 1,5 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, aminek köszönhetően a hőszolgáltatás költségei is alacsonyabbak. Ráadásul egyre több lakóházat hőszigetelnek, így a háztartások energiaigénye is csökken. A vízdíjak ezzel szemben a jövő év elejétől már nőhetnek, ami elsősorban az uniós szabályokkal magyarázható, ezek szerint a több mint 2 ezer lakosú településeken ki kell építeni a csatornahálózatot, ami nem kevés pénzbe kerül.
 
A lakossági gázár legutóbb az idei év elejétől csökkent, átlagosan 3,6%-kal. Akik a gázt csak főzésre használják – vagyis a D1-es fogyasztói kategóriába tartoznak –, azoknak az éves költségeik ennek köszönhetően 1,8 euróval estek vissza. A vizet is gázzal melegítőknek (D2) 18, a gázzal is fűtőknek (D3) pedig átlagosan 54 euróval csökkentek az éves költségeik. Januártól több mint 1%-kal mérséklődött a háztartási villanyenergia ára is, ami 3 és 50 euró közötti éves megtakarítást jelent a családoknak. Nem változott ugyanakkor a távfűtés ára és a vízdíjak sem. A gáz ára egyébként tavaly is kétszer csökkent: az év elején átlagosan 3,91, szeptembertől pedig további 1,14 százalékkal. (mi, TASR)

Ajánló