Most éri meg lecserélni régi hitelünket

Pozsony |
Alig egy hónap múlva jóval könnyebben cserélhetjük majd le a jelenlegi, drágább jelzáloghitelünket egy kedvezőbbre. A bankok már hozzá-láttak az ügyfelek átcsalogatásához, a szakemberek szerint azonban a váltás előtt megéri alaposan tájékozódni, a cserére ugyanis könnyen ráfizethetünk.
 
Tomáš Benedikovič illusztrációs felvétele
Március 21-étől olcsóbban cserélhetjük le a régi, nagyobb kamatozású hitelünket egy új, alacsonyabb kamatozásúra. Akkor lép életbe ugyanis az a szabály, amely szerint a hitel idő előtti visszafizetéséért felszámolt díj a még visszafizetendő összeg 5 százalékáról maximum 1 százalékra csökken. Emiatt egyre több banki ügyfél keres majd olyan megoldást, amellyel csökkenthetné a kiadásait, vagyis valószínűleg sokan hátat fordítanak majd a jelenlegi bankjuknak. Ezzel tisztában vannak a pénzintézetek is, így várhatóan egyre több bank csökkenti az elkövetkező időszakban a jelzáloghitelek kamatait. Egyrészt azért, hogy a jelenlegi ügyfeleit megtartsa, másrészt azért, hogy a többi bank ügyfelét átcsábítsa magához.
 
Megéri várni
Az ügyfelek átcsábításában az Általános Hitelbank (VÚB) jár legelöl. A pénzintézet 1,49%-ra csökkentette a jelzáloghitelek kamatszintjét azoknak, akik más bankból hozzák át a lakáshitelüket, és nála nyitnak számlát. A kedvező kamat azonban csak a 3 éves lekötésekre érvényes, aki a kamatot öt évre szeretné lekötni, az ezt már kedvezőtlenebb feltételek mellett teheti meg. Nem a VÚB azonban az egyetlen bank, amely ilyen alacsony kamatot kínál. Egy ideje már az UniCredit is 1,49%-os kamattal csábítja az ügyfeleit, ehhez azonban szintén több feltételt szab: az ügyfélnek számlát kell nyitnia a banknál, a jelzáloghitelt pedig be is kell biztosítania, miközben a biztosítás a felvett összeg 3 százalékát teszi ki. „A VÚB példáját az elkövetkező időszakban a jelek szerint a többi bank is követi, így azoknak, akik a jelenlegi hitelüket kedvezőbbre cserélnék, még megéri várniuk” – nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančný Kompas pénzügyi portál elemzője. Napjainkban minden negyedik felvett jelzáloghitel a régebbi, magasabb kamatozású hitel kiváltását szolgálja – mondta Zdenko Štefanides, a VÚB vezető elemzője, aki a nagy érdeklődést azzal magyarázta, hogy jelenleg az eddigi legkedvezőbb kamatszinttel szembesülnek a banki ügyfelek. „A hazai jelzálogkamatok már az eurózóna átlagát követik, attól alig 0,2–0,3 százalékponttal magasabbak. Az 5 éves kamatlekötésű hitelek átlaga 2,40% alá bukott” – tette hozzá.
 
Két százalék alatt
Több olyan bank is van, amely már jelenleg is 2% alatti kamatot kínál a jelzáloghitelekre. A Prima bank például 1,8%-os kamattal csábítja az ügyfeleket a három évre szóló kamatlekötés esetén. Ha az ügyfél a banknál nyit számlát is, akkor a hitelnyújtási díjat is megspórolhatja. A Sberbank 1,89%-os kamatot kínál azoknak, akik nála nyitnak számlát, és ezt használják is. A Szlovák Takarékpénztár és a ČSOB kamatai 1,9%-nál kezdődnek. Az utóbbi esetében ez a 3 évre lekötött kamatszintre érvényes, míg a Szlovák Takarékpénztár ezt az öt évre lekötött kamatszint esetében teszi lehetővé, a hitelt az ügyfélnek be is kell biztosítania, ráadásul a banknál olyan számlát kell nyitnia, amelyre bérének a kifizetését is átirányítja. A Tatra banka 1,95%-os akciós kamatot kínál a 3 éves lekötés esetén.
 
Ennyit spórolhatunk
A Finančná Hitparáda pénzügyi portál elemzői kiszámították azt is, hogy mekkora összeget takaríthatunk meg a hitel átvitelével egy másik bankba. Ha jelenleg egy 4 százalékos kamatozású hitelünk van, és ezt 1,5 százalékosra cseréljük, akkor egy 100 ezer eurós, 30 évre lekötött hitel esetében a havi törlesztő részletet 132 euróval, vagyis csaknem 28 százalékkal csökkenthetjük. Míg egy ilyen ügyfél jelenleg havonta 477 eurót fizet a banknak, a váltást követően már csak 345 eurót. Egy 20 évre lekötött, 20 ezer eurós hitel esetében a havi megtakarítás azonban például már csak nem egész 25 euró. A Finančný Kompas portálon egyébként mindenki maga kiszámíthatja, megéri-e a csere (refinanszírozás), a www.financnykompas.sk/refinancovanie-hypoteky címszó alatt, ha beírjuk az adatainkat, akkor a portál egyből kidobja, mennyi eurót nyerünk vagy veszítünk a cserén.
 
Figyeljünk a díjakra
Még az alacsonyabb kamatok miatt sem éri meg azonban mindenkinek átvinnie a hitelét egy másik bankba. Akinek már csak öt vagy hét éve marad hátra a visszafizetésig, az átvitellel járó díjak miatt nem biztos, hogy megéri. A váltás előtt így alaposan utána kell járni annak, hogy az adott bank milyen díjakat számol fel az ügyfélnek. Az ingatlan felbecsülése 100–150 euróba, a kataszteri bejegyzés 66 euróba is kerülhet, vannak azonban olyan bankok is, amelyek ezeket a díjakat sem számolják fel. Mielőtt meghoznánk a döntést, érdemes több bankot is felkeresni, és kiszámíttatni velük az átállás költségeit és a lehetséges megtakarításokat. (vlv, shz)
 

Ajánló