Újabb mélyponton a jelzáloghitelek kamatai

Pozsony |

Az elmúlt év utolsó hónapjaira újabb mélypontra estek vissza a jelzáloghitelek kamatai, aminek köszönhetően egyre többen engedhetik meg maguknak a kölcsönfelvételt. 

Képarchívum
A szlovák jegybank legfrissebb adatai szerint a jelzáloghitelek átlagos éves kamatlába tavaly novemberben 3,77 százalékra csökkent, ami újabb rekordnak számít. A pénzügyi elemzők szerint az alacsony kamatok több tényezővel magyarázhatók. „Az elmúlt időszakban egyrészt tovább estek a lakossági hitelek szempontjából mérvadó bankközi kamatok és az államkötvények kamatozása, másrészt a bankok egyre kiélezettebb konkurenciaharcot vívnak egymással” – nyilatkozta Ján Porázik, a Fincentrum elemzője.
 
Az alacsony hitelkamatok a lakosság érdeklődésén is meglátszanak. A pénzintézetek csak novemberben mintegy 408,5 millió eurónyi lakáshitelt folyósítottak, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A jegybank ugyan még nem tette közzé a decemberi adatokat, az elemzők szerint azonban ezek a novemberihez hasonlóan alakultak. „Idén a jelzáloghitelek iránti kereslet további látványos növekedésére számítunk” – vallja a Fincentrum elemzője, aki a hitelkamatok további csökkenésére számít. Szerinte az elkövetkező hónapokban lassan javulhat a munkapiaci helyzet is, aminek köszönhetően a régi hitelek visszafizetésére felvett kölcsönök mellett egyre több olyan hitelt is felvesznek majd, amiből új lakóingatlanok építését fedezik. (mi, TASR)

Ajánló