Tarol az importburgonya

Pozsony |
A burgonyatermesztők idén ígéretes termésre számítanak, az árak alakulását illetően azonban egyelőre nagy a bizonytalanság. A mennyiség az üzletekben nem okoz gondot, hiszen ha nincs elegendő hazai, bőven van importált termék. Emiatt a burgonya áráról is a külföldi termelők és az üzletláncok döntenek.
A szerző felvétele
„A burgonyatermesztők kizárólag csak jó öntözéses gazdálkodást folytatva lehetnek eredményesek. Idén hektáronkénti átlagban elérjük a 20 tonnás hozamokat, de néhány területünkről a 26 tonnát is begyűjtöttük” – mondta lapunknak Marek Mačaj, az ország egyik legnagyobb burgonyatermesztő vállalatának, a szenckirályfai Agromačaj Kft.-nek a társtulajdonosa. Mačajék mintegy 550 hektárnyi területen termesztik a krumplit, főleg a szenckirályfai és a községhez közeli határrészen, miközben az egész területet öntözik. „A tavalyi felvásárlási árak nagyon alacsonyak voltak, idén azonban csaknem 40–45 százalékkal emelkedtek, vagyis kilónként 35–37 cent között mozognak. Számunkra ez kedvező árnak számít” – állítja a mezőgazdasági termelő, aki szerint két évvel ezelőtt a felvásárlók mindössze 8–10 centet adtak a termesztőknek egy kilogramm burgonyáért.
 
Európában az idei begyűjtést megelőzően nem voltak jelentősebb burgonyatartalékok. Ennek egyik fő oka, hogy Nagy-Britanniában tavaly a hatalmas árvizek miatt a korábbi évek burgonyamennyiségének csak a 30 százaléka termett meg, s ez a vén kontinens viszonylatában is óriási kiesésnek bizonyult. Tavaly Szlovákiában mintegy 200–210 ezer tonnányi burgonya termett, az idei hozamok az előzetes becslések szerint némileg jobban alakulnak. Viliam Bezák, a Szlovákiai Burgonyatermesztők Szövetségének elnöke szerint Szlovákiában az utóbbi három év folyamán a korábbi 11 ezerről alig 9 ezer hektárra csökkent a burgonya termőterülete. Bezák a visszaesés okát egyértelműen a nyugati konkurencia állandó erősödésében látja. A szlovákiai piacon csakis azok a termesztők maradnak meg, akik az árversenyt is fel tudják venni a külföldi termelőkkel. Idén az ültetőburgonya drágább volt, mint egy évvel korábban, kilója átlagosan 40 centbe került az előző évi 30-cal szemben.
 
Ha az ország képes lenne előállítani a nagyjából 300 ezer tonnányi burgonyamennyiséget, Szlovákia önellátóvá válhatna. Az egy főre eső éves átlagfogyasztás ugyanis 50–55 kilogramm friss krumplira tehető. Ehhez még hozzá kell adni a burgonyából készült különböző termékeket, mindenekelőtt a fagyasztott hasábburgonyát. Persze, ha a meghatározó kereskedelmi láncok hozzájutnak az olcsóbb külföldi burgonyához, abban az esetben a hazai termelőket mellékvágányra szorítják, s ezzel a honi gazdák kénytelenek alacsonyabb áron is túladni a hozamokon. Pedig a behozatalra csak a jövő év első negyedében lenne igazából szükség, mivel addig az itthon megtermett 200–210 ezer tonnányi krumpli bőven elegendő a szlovákiai fogyasztóknak.
Susla Béla

Ajánló