Kezdő bér – lehet egy kicsivel magasabb?

Pozsony |

Beutazási vízumot kapott az Egyesült Államokba Raúl Castro kubai elnök lánya, aki egy tudományos konferencián fog részt venni San Franciscóban - közölték csütörtökön Havannában.

A pályakezdőknek általában irreális elképzeléseik vannak a fizetések nagyságáról, legalább 10 százalékkal magasabb kezdő bért képzelnek el, mint amennyit kaphatnak, derül ki a Platy.sk felméréséből.

A gazdasági válság kitörése óta az álláskeresők alább adtak igényeikből, főleg azok, akik ledolgoztak már néhány évet és van áttekintésük arról, hogy egy-egy szakmában mennyi a fizetés. Az országos átlagkereset bruttó 786 euró, és a pályakezdők nem kevés hányada rögtön 700–800 eurót képzel el kezdő fizetésként. Vannak természetesen foglalkozások, ahol az ekkora kezdő fizetés nem kirívó, a bankszakmában, az informatikában. Az ágazattól is függ, ki mennyit kérhet, hiszen például a pénzügyi szektorban gyakran egy kezdő többet keres, mint a 20–25 éves gyakorlattal rendelkező pedagógus.

A felmérés szerint a gyermekgondozási szabadságról visszatérő kismamák viszont szerényebbek, feltehetően azért, mert örülnek, ha visszaveszik őket.

Holott a törvény a kismamát védi, nem lehet elbocsátani őt (csak abban az esetben, ha az adott munkahely megszűnik), ugyanabba a munkakörbe és pozícióba kell visszavenni és a fizetését fel kell emelni arra a szintre, amennyivel az azonos beosztásban levő kollégák bére emelkedett, amíg ő gyesen volt.

Szerényebbek az elvárásaik az ország szegényebb régióiból munka után elvándorlóknak is, gyakran azért, mert nincsenek tisztában a bérviszonyokkal. Például a keleti régióból Pozsonyban munkát találó személy sokszor kevesebbet kér, mint amennyit kaphatna, mert a fizetése még így is több, mint amennyit odahaza kereshetne, ha egyáltalán talál munkát.

Ajánló