Légijárat Kína és Tajvan között

Peking |

Rendszeres légi járatok indításáról állapodtak meg kínai és tajvani illetékesek pénteken, a felek közel egy évtized után felújított hivatalos tárgyalásain. A Pekingben ünnepélyesen aláírt, mérföldkő jelentőségű megállapodás értelmében július 4-től minden hétvégén 36 retúrjárat közlekedik majd a Tajvani-szoros két oldala között

 

Rendszeres légi járatok indításáról állapodtak meg kínai és tajvani illetékesek pénteken, a felek közel egy évtized után felújított hivatalos tárgyalásain. A Pekingben ünnepélyesen aláírt, mérföldkő jelentőségű megállapodás értelmében július 4-től minden hétvégén 36 retúrjárat közlekedik majd a Tajvani-szoros két oldala között, s további járatokat is indítanak majd, ha igény van rá - jelentette az Új Kína hírügynökség. Két héttel később pedig megindulhatnak Tajvanra a nagyobb kínai városokban szervezett turistacsoportok, naponta összesen háromezer fővel.

Mostanáig nem volt közvetlen légi- és hajóközlekedés, csak a nagyobb kínai ünnepek alkalmával közlekedtek charterjáratok az anyaország és a tőle 1949-ben elszakadt szigetállam között, s csak kevés kínai kapott engedélyt arra, hogy turistaként egy harmadik országon keresztül felkereshesse Tajvant.

A felek kilenc év óta első formális megbeszéléseit két félhivatalos szervezet, a pekingi Tajvani Ügyek Irodája (ARATS) és a Tajvani-szoros két oldalának kapcsolatait összehangoló tajvani SEF magánalapítvány tartotta Peking és Tajpej felhatalmazásával, s a megállapodást Csen Jün-lin (Chen Yunlin) kínai és Csiang Pin-kun tajvani főtárgyaló látta el aláírásával.

A felek többnyire technikai jellegű korábbi kapcsolatai 1998-ban szakadtak meg, amikor az akkori tajvani elnök, Csen Suj-pien különleges államközi kapcsolatként határozta meg a két fél viszonyát, feldühítve a távlatilag Tajvan visszacsatolására törekvő pekingi kommunista vezetést. Azóta feszült viszonyukba az hozott enyhülést, hogy Tajvanon a januári parlamenti választásokon vereséget szenvedtek a sziget teljes függetlenségét szorgalmazó erők, s a békülékenyebb hangot megütő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) került kormányra, majd a márciusi elnökválasztáson az "egy Kína" elvét valló Ma Jing-csou foglalhatta el az államfői posztot.

A fejlemény nyomán május végén Pekingben megtartották az eddigi legmagasabb szintű kétoldalú találkozót Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök, kommunista pártfőtitkár és a Kuomintang elnöke, Vu Po-hsziung között.

A mostani tárgyalások első napján a felek aban is megegyeztek, hogy képviseleti irodát hoznak létre egymás fővárosában a kapcsolatok fejlesztésének összehangolására.

Mint a tajpeji Tamkang Egyetem stratégiai tanulmányok intézetének egyik professzora, Alexander Huang csütörtökön kifejtette, a felek abban reménykednek, hogy első találkozójuk megnyitja az utat a rendszeres tárgyalások előtt, és később olyan, nehezebb kérdések is napirendre kerülhetnek, mint egy békeszerződés kidolgozása vagy a Tajvanra irányított kínai rakéták leszerelése.

Az utóbbi években mindkét fél számára roppant fontossá vált gazdasági kapcsolatok mindenesetre halaszthatatlanná tették a közlekedési és idegenforgalmi kapcsolatok intézményesítését. (MTI)

 

Ajánló