Anna Gaja, a kultúrsokk

<p>Előbb a Facebookon kezdett rekordgyorsasággal terjedni egy meglehetősen együgyű diszkószám még együgyűbb klipje, majd a hazai sajtó is rámozdult a témára. Az előadó ugyanis szerepelni fog a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 megnyitóján, ezen a nagy, reprezentatív eseményen.</p>

A választás nemcsak művészi szempontból tűnt rossznak, hanem azért is, mert az Anna Gaja néven futó énekesnő férje Marián Gaj, aki történetesen Kassa Északi városrészének polgármestere, és a kulturális projekt felügyelő bizottságának tagja.

A legnagyobb közösségi oldalon záporoznak a negatív kritikák, úgy tűnik, az egész ország művészetpártolói ezzel foglalkoznak. Mára kiderült, hogy Anna Gaja „felbukkanása” tudatos marketingfogás: maguk a szervezők szándékoztak ilyen módon felhívni a közvélemény figyelmét a megnyitó ünnepségre. Ugyanis úgy ítélték meg, a sajtó keveset foglalkozik vele, annak ellenére, hogy közel 200 kulturális rendezvényt terveznek Kassán.

Ján Sudzina, a Košice 2013 projekt vezetője nyilatkozatot jelentetett meg a Košické správy hírportálon, amelyben a hazai sajtó érdeklődésének hiányára panaszkodik.

„A nyitóünnepség előkészítésekor azon gondolkodtunk, hogyan szervezzük meg a sajtókampányt, hogy minél több emberhez eljusson. Két lehetőségünk volt. Jelentős összegű közpénzeket felhasználni reklámcélokra, amit jelenleg nem engedhetünk meg magunknak, és nem is állt szándékunkban. Vagy kitalálni egy marketingakciót, amely a szereplők kiválasztásának korrektségét, illetve annak politikai hátterét teszi kérdésessé, és nyilvános vitát gerjeszt. Ez sikerült is nekünk”– véli Sudzina.

A projektvezető azzal indokolja elégedettségét, hogy a sajtó mellett a magát progresszívnek tekintő művésztársadalom is hevesen reagált a „marketingfogásra. A közösségi oldalon ellenkampány indult, aminek köszönhetően hatalmas érdeklődés támadt a megnyitó programját ismertető weboldal iránt. Az átlagos napokon száz alatti látogatosság után hétfőn mintegy ötezren kattintottak rá a programra, hogy megkeressék a nyitóünnepség feltehetően legbizarrabb fellépőjét. A Láska v daždi című dal videóját kedd estig 70 ezren nézték meg a YouTube-on, lapzártánk idején a látogatók száma már túllépte a 112 ezret, ami hazai viszonylatban jelentős érdeklődésnek tekinthető.

Sudzina szerint Anna Gaja megértően viszonyult a szervezők szokatlan akciójához, az énekesnő facebookos bejegyzéséből azonban nem ez derül ki. Anna Gaja azzal mentegetőzik, hogy a sokat kritizált klip már 13 éves, és a háttérben látható vizuális megoldások akkoriban korszerűnek számítottak. „A klipet a pozsonyi Koliba filmstúdióban vettük fel. Kötött minket a szerződés, az anyagiak... Az ottaniak sminkeltek ki, csinálták a frizurámat, öltöztettek. Mindenre azt mondták: jó lesz ez, majd a számítógépben rendbe hozzuk. Igyekeztem nem problémázni és nyugodtan felvenni a klipet. Az az igazság, hogy ma, 13 év múltán jobban, fiatalosabban nézek ki, mint amikor a kolibások kezelésbe vettek” – írja az énekesnő. Anna Gaja a klip zenei részét nem véleményezte, ami arra enged következtetni, hogy magával a dallal ma is elégedett.

Nem kívánjuk elemezni a dalt, annál is inkább, mivel a rossz emlékű nyolcvanas éveket idézi, a kor diszkózenéjét turbózták fel kissé az alkotók, már amennyire tehetségükből és a büdzséből futotta. (A dalt tartalmazó albumot egyébként a mostani polgármester, akkoriban még vállalkozó Marián Gaj cége adta ki.) Több figyelmet érdemel a fura gerillamarketing-akció, amely már-már megközelíti a čičmanyi lelet ötletének zsenialitását. (A szlovák olimpiai küldöttség formaruháját készítő cég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Čičmany község közelében talált 18. századi érmék motívumaival díszíti a sportolók formaruháját. Ilyen érmék nem léteznek, az álhír azonban megtette hatását).

A polgármesterné tervezett fellépéséről a sajtóban hétfőn jelent meg az első hír, miután a hétvégén sebesen terjedt a Facebookon. Ha valóban a Kassa 2013 projekt szervezői állnak a háttérben, akkor bizony kiváló érzékkel választottak az énekesnő repertoárjából egy „jól kritizálható”, azaz heves érzelmeket keltő videót. A vírusmarketing ugyanis olyan technika, amely az internet- felhasználót arra ösztönzi, hogy tovább küldje, megossza az üzenetet. Azon alapszik, hogy az emberek szeretnek érdekes információkat megosztani egymással. Komoly ingyenreklámot jelenthet egy-egy sikeres akció, még akkor is, ha az ilyen kampány hatása nem tervezhető. Ha viszont már elindult, megállíthatatlan.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"95999","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?