Tizenhétmilliárd Föld méretű bolygó van a Tejútrendszerben

Los Angeles |

<p>Tizenhétmilliárd Föld méretű bolygó van a Tejútrendszerben, minden ma élő emberre legalább kettő jut - közölte Francios Fressin amerikai asztrofizikus legújabb becslését egy hétfői csillagásztalálkozón az Egyesült Államokban.</p>

Hogy a rengeteg Föld léptékű bolygó közül hány lakható emberi szempontból, hányon lehet víz, hány van kellően távol, de nem túl messze a napjától, azaz hánynak a felszíne nem túl forró és nem túl hideg, arra még nemigen lehet válaszolni - tette hozzá a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ tudósa.

    Az új becslés az amerikai Kepler űrszonda adatgyűjtésének köszönhető. A Kepler 2009-ben indult "világgá", hogy exobolygókat, azaz a Földhöz minél hasonlóbb bolygókat kutasson fel. Eddig már több mint 150 ezer csillag és annak bolygórendszerét kémlelte. Utóbbiak létére abból lehet következtetni, hogy a szonda érzékeli egy-egy csillag parányi fényváltozásait, amelynek oka lehet például, ha elhalad előtte egy bolygója. A módszer azonban nem tökéletes, ráadásul hosszadalmas: legalább egy évet kell várni két fényváltozás között, hogy Föld méretű bolygóról beszélhessünk. A kisebb égitestek hamarabb kerülik meg napjukat, ahogy például a Merkúr a Napot - 88 nap alatt -, így ezeket gyakrabban lehet csillagárnyékoláson érni.

    Fressin és csapata a szonda legfrissebb adatainak elemzése és korrigálása révén vonta le azt a következtetést, hogy hat csillag közül legalább egynek van Föld méretű bolygója - innen a 17 milliárdos szám.

    Azonos eredményre jutott Fressinéktől függetlenül és más módszerrel kalkulálva a Kaliforniai és a Hawaii Egyetem csoportja, szerintük is a csillagok 17 százalékának van Föld méretű, vagy annál kicsit nagyobb bolygója.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?