Sok helyen megszűnhet a nyolcosztályos gimnázium

Pozsony |

<p>Idén kiderül, mennyit bírnak ki a nyolcosztályos gimnáziumok. Januártól ugyanis az eddiginél kevesebb pénzt kapnak.</p>

Egy decemberben jóváhagyott kormányrendelet szerint ezek az intézmények az első négy évfolyamra ugyanakkora mértékű normatív támogatást fognak kapni az államtól, mint amennyit az alapiskolák kapnak. Az oktatásügyi minisztérium szerint ugyanis ezekben a gimnáziumokban ugyanannyiba kerül a tanítás, mint az alapiskolák párhuzamos évfolyamaiban.

A kiemelt tehetségeket oktató nyolcosztályos gimnáziumokban igényesebb a tanterv, a tanítás kivitelezése ezért többe kerül, figyelmeztet Pavel Sadloň, az állami gimnáziumok igazgatóit tömörítő társulás elnöke. Szerinte a változó finanszírozás sok nyolcosztályos gimnázium számára a megszűnést jelenti. „Ha az alapiskolák szintjére akarják vinni őket, akkor mi értelme van a nyolcosztályos gimnáziumoknak?” – kérdezi Sadloň. Szerinte az sem korrekt, hogy a minisztérium a tanév közben lépteti életbe ezt a gyökeres változást. „December végén tárgyaltunk erről Dušan Čaplovičcsal, azt mondta, januárban visszatér a témához” – tájékoztatott Sadloň.

A miniszter hivatalba lépése óta hangsúlyozza, hogy a nyolcosztályos gimnáziumok számát csökkenteni szeretné. Szerinte ugyanis elszippantják az alapiskolákból a legjobb diákokat, így az alapiskolákon csökken az oktatás színvonala. „Az alapiskolák felső tagozatán is kell maradnia kiváló tanulónak, hogy a gyengébbeket úgymond húzzák magukkal, és javítsák az átlagot” – hangsúlyozza Čaplovič. Idén szeptembertől ezért életbe léptet egy kvótát, mely szerint a nyolcosztályos gimnáziumok csak az aktuális évfolyam 5%-nak megfelelő elsőst vehetnek fel. „Ez a létszámkorlátozás a normatív támogatás csökkentésével párosulva a nyolcosztályos gimnáziumok nagy részének megszűnését fogja okozni – állítja Pavel Sadloň. – Ezt még a legnagyobb és legsikeresebb intézmények sem fogják túlélni.” Čaplovič jogosnak tartja, hogy a tehetségesebb tanulók külön intézményekbe járjanak, szerinte viszont túlságosan elszaporodtak a nyolcosztályos gimnáziumok, főleg Pozsonyban és Kassán.

Szlovákiában jelenleg 160 nyolcosztályos gimnázium működik, számuk eddig egyre nőtt. Tavaly szeptemberben például Füleken indult el egy magyar nyelvű nyolcosztályos képzés. Az ilyen iskolák többsége megyei fenntartású. A megyék egyelőre nem tiltakoztak az említett megszorítások miatt. (SITA, vps)



 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?