Interjú Herdics Györggyel a keddi Új Szóban - Róbert Bezákról is

<p>Herdics György címzetes apáttal közöl interjút keddi számában az Új Szó.</p>

Részlet a Miklósi Péter készítette beszélgetésből.

2013 a hit éve. A katolikus egyházban egyben ötvenedik évfordulója annak is, hogy az 1963 júniusában elhunyt XXIII. János pápát VI. Pál váltotta az egyházfői trónon; s aki sikerrel tudta a megoldásig vinni a II. vatikáni zsinat második ülésszakának az ökumenikus nyitásról és a 20. századi társadalommal való párbeszédről szóló bonyolult vitáit. Egy faggatódzó beszélgetés fölvezetéseképpen mindezt azért is érdemes szóba hozni, mert kereken fél évszázaddal később a katolikus egyház szlovákiai berkeiben, jelesül a Nagyszombati Egyházmegyében – Róbert Bezák érsek ködösen rejtélyes leváltása révén – a széles körű nyilvánosság érdeklődését kiérdemlő „napfoltok” örvénylései tapasztalhatók. Herdics György címzetes apát Dunaszerdahelyen, az esperesi hivatalban fogadja a riportert.

Apát úr, ön hogyan győzi ezt a 2012 nyara óta nagy port kavaró helyzetet?
A keresztény ember a hitét földi keretek között, a mindennapokban éli meg. Abban pedig vannak jó meg kevésbé jó dolgok. Ebben az értelemben a Nagyszombati Egyházmegye most nyilván a kevésbé jó, illetve ebben a konkrét esetben akár azt mondhatom, hogy rossz időszakát éli. E történés ugyanis nemcsak a katolikusságot, hanem a közvéleményt szintén megosztotta. És bár meggyőződésem, hogy Jézusnak igaz azon szava, miszerint Isten szabad ege alatt azoknak, akik az Urat szeretik, minden a javukat szolgálja – nehéz ezt a mindennapi életben elfogadni.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?