Január 9-én temetik Nagy Józsefet

Pozsony |

<p>Elhunyt Nagy József grafikus- és festőművész, illusztrátor, a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának alapító tagja, aki a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának tevékenységében is aktívan részt vett.&nbsp;</p>

 

A társaság Nagy József munkásságát Nívódíjjal ismerte el. Illusztrátorként lapunk olvasói is jól ismerhették. Régebbi évfolyamok ünnepi számainak címoldalát többször is illusztrálta. Nyolcvanéves jubileumára rendezték meg a komáromi Limes Galériában az Égi és földi című kiállítást, amely ötven termékeny év munkásságából mutatott be stációkat. Akkor sokan eljöttek a megnyitóra, sokan köszöntötték őt. Hogy mennyire szerették, azt az is mutatta, hogy lakhelyéről, Pozsonypüspökiből külön autóbusszal érkeztek a barátai, ismerősei, tisztelői. A templomi térben közönség elé tárt égi és földi ihletésű, nemes tartalmakkal megtöltött képekkel kapcsolatban Kubička Kucsera Klára művészettörténész, a tárlat kurátora egyebek közt azt mondta megnyitóbeszédében, hogy „Nagy József nem csupán közvetítő, hanem tanító is, szeretné átadni embertársainak tudását a világról, óvni őket – képek által kifejezett üzenetekkel”. Ez azért sikerülhetett neki, mivel a nemzeti kultúra és a keresztény vallás ismert témaköreiből, vagy a csallóközi monda- és hitvilágból táplálkozó munkásságának zömmel figuratív alkotásai érthetőek voltak a nagyközönség számára. Érthetőségre törekedett mindig, hiszen találkozásaink alkalmával többször is megfogalmazta, hogy a művészetnek akkor van értelme, ha képes a „beszédre”, ha megszólít, közöl, elmond valamit. Pozsonypüspöki műterme mindig nyitva állt a művészetet szerető vendégek előtt. A hozzá betérőknek jóságos, békés természetű emberként, szerénységgel közeledő művészként tárta fel élete tapasztalatát újabb és újabb műveket mutatva meg alkotásainak gazdag gyűjteményéből. Nagy József temetése január 9-én, szerdán 15 órakor lesz a pozsonypüspöki temetőben.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?