30 ezer kisvállalkozás szűnt meg Szlovákiában

Pozsony |

<p>Az elmúlt évben csaknem 15 ezerrel, négy év alatt pedig 30 ezerrel csökkent Szlovákiában a kisvállalkozások száma, amely 2009 óta szinte folyamatos visszaesést mutat - közölte a Hospodárské Noviny pozsonyi gazdasági lap pénteken. Szlovákiában a tavaly novemberi adatok szerint 361 ezer kisvállalkozás működött, szemben 2009 januárjával, amikor számuk még meghaladta a 390 ezret.</p>

Az iparűzési engedéllyel rendelkezők száma csaknem 8 százalékkal csökkent négy év alatt.
    Bár a kisvállalkozások számát tekintve a visszaesés csaknem folyamatos volt az elmúlt négy évben, a legtöbb iparengedélyt (csaknem 15 ezret) tavaly adták vissza.
    Stanislav Cizmárik, az Iparosok Szövetségének elnöke szerint a statisztikai adatok nem jelentenek meglepetést, azok hátterében az iparosok megrendeléseinek - a gazdasági fejlődés lassulásával együtt járó - csökkenése, az adó- és járulékterhek növekedése áll, illetve az, hogy mind több kisvállalkozásnak okoz gondot az elvégzett munkáért járó fizetség behajtása. Radovan Durana, a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) analitikusa szerint ez utóbbi jelenség leginkább az építőiparban működő vállalkozók életét nehezíti, amit az is mutat, hogy ebben a szegmensben szűnt meg a legtöbb kisvállalkozás.
    Elemzők szerint az iparengedélyek visszaadásának trendje az idén is folytatódik, sőt a legtöbben az ütem gyorsulásával számolnak. Az okok között a szakértők a januárban megnőtt járulékterheket is kiemelik.
    Szlovákiában a Robert Fico kabinetje által tavaly elfogadott intézkedések következtében az új évben jelentős mértékben nőttek a vállalkozások adó- és járulékterhei: 19-ről 23 százalékra emelkedett a jogi személyek jövedelemadója, a természetes személyek esetében pedig havi 3310 euró jövedelem felett 25 százalékosra emelkedett az adókulcs. Ezzel egyidejűleg a szlovák kormány megemelte a járulékok kivetési alapját, valamint havi 420 euróra csökkentette a vállalkozók által az adóalapból leírható átalányköltségek összegét.
    A Szlovákia Vállalkozói Szövetsége (PAS) által készített kimutatások szerint tavaly folyamatosan romlott Szlovákiában a vállalkozói környezet indexe (IPP), az elmúlt tíz évben még sosem volt olyan alacsony, mint 2012 novemberében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?