Rákkeltő anyag a kínai étolajakban

Sanghaj |

<p>Újabb, élelmiszerekkel való visszaélésekre derült fény Kínában: egy országos vizsgálat során a termékek tíz százaléka nem felelt meg a normáknak - számol be a sina.com hírportál. A pekingi minőség-ellenőrzési hivatal összesen csaknem 2700 vállalat megegyező számú termékét vette górcső alá, 28 különféle kategóriát, így az élelmiszereken kívül bútorokat, építőanyagokat, mezőgazdasági termékeket vizsgálva.</p>

 Az országos teszt során csaknem 10 százalékuk, több mint 260 termék bizonyult egészségkárosítónak, így többek között étolaj és pörkölt diófélék mintáiban találtak a nemzeti normákat meghaladó mennyiségű káros anyagot - adta hírül a sina.com a hivatal közlésére hivatkozva. A vizsgált étolajféléknek szintén csaknem egytizede bukott meg a teszteken, így számos mintában találtak rákkeltő hatású anyagokat, a megengedettnek sokszor két-háromszorosát. Hasonló arányban buktak meg az országban népszerű csemegének számító mogyoró- és dióminták, amelyekben nagy mennyiségű, a májat és az immunrendszert károsító és daganatos megbetegedéseket okozó gombamérget, aflatoxint találtak. Az érintett vállalatok súlyos büntetésre számíthatnak, akár egy végleg eltilthatják őket az élelmiszeripartól - írja a hírportál.
    A kelet-ázsiai országban hosszú évek óta problémát okoz az élelmiszer-biztonság kérdése, szinte alig telik el hét anélkül, hogy újabb gondokra vagy botrányra derülne fény. A minőségellenőrök szerint minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása következtében. Az elmúlt évben a tejipar, az alkohol, a gyorséttermek, a gyógyszerek, gyermekételek terén voltak botrányok, amelyek többek közt a Liptont, a Carrefourt, a KFC-t vagy a McDonald'sot is érintették.
    A pekingi és a sanghaji hatóságok idén tavasztól a szabályozások fokozását és az előírások ellen vétők fokozott büntetését ígérték, a kritikusok szerint ugyanakkor a gyártás oldaláról kellene elejét venni a problémáknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?