Már szabadlábon az elítéltek

Pozsony |

<p>Mintegy 500 elítéltre vonatkozik az Ivan Gašparovič köztársasági elnök által Szlovákia 20 éves megalakulása alkalmából kihirdetett, tegnap jogerőssé vált amnesztia. A közkegyelem elsősorban a feltételes szabadságvesztésre ítélt elkövetőkre vonatkozik, de szabadlábra kerülnek a 18 hónapnál enyhébb, letöltendő büntetésre ítélt elkövetők, néhány kivételtől eltekintve.&nbsp;</p>

„Több mint 60 bíró reggeltől ítélkezik, éjfélig minden olyan ítéletét töltő elítélt ügyében döntés születik, akire vonatkozik az amnesztia” – jelentette ki tegnap Monika Jankovská, az igazságügyi tárca államtitkára.

A bírók mindenki ügyét egyenként mérlegelik, és ítéletben erősítik meg az amnesztiát. Az ítélet ellen panasszal élhet mind az elítélt, mind az ügyész, tegnap délutánig egy ügyészi panasz érkezett. A börtönök védelmét megerősítették, de Eugen Balko, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint az intézményekben nyugodt a légkör. Az amnesztiának köszönhetően nálunk mintegy 500 rab kerül szabadlábra, általában a legenyhébb biztonsági szintű börtönökből. Ezen felül közkegyelemben részesül mindenki, akit feltételes szabadságvesztésre ítéltek, tekintet nélkül a feltételes büntetés hosszára. Amnesztiát kaptak azok a külföldi, uniós állampolgárok is, akiket 2004 előtt ítéltek kitoloncolásra. Kegyelemben részesültek egyes katonai bűncselekmény miatt elítéltek is. Kivételek is vannakAz amnesztia azonban nem vonatkozik mindenkire, akik megfelelnek a fenti kategóriáknak. Ivan Gašparovič nem kegyelmez azoknak, akik halált vagy súlyos testi egészségkárosodást okozó bűncselekményt követtek el, illetve nagy vagyoni kárt okoztak a bűncselekménnyel. „Az amnesztiában részesítettek többsége kisebb vagyoni kárt okozó bűncselekményt követett el, jellemzően tolvajok és csalók” – mondta Monika Jankovská, az igazságügyi minisztérium államtitkára. A börtönbüntetésüket töltők esetében tegnap éjfélig a kirendelt bírók az amnesztia alapján már meghozták a szabadságot jelentő ítéletet. A szabadlábon lévők esetében a döntéshozatal elhúzódik, akár egy hónapot is igénybe vehet. A döntés ellen panasszal élhet az elítélt és az ügyész is, Jankovská tájékoztatása szerint tegnap délutánig az ügyész egy esetben tett panaszt. Klaus nagyvonalúbb voltCsehországban mintegy 7 ezer embert érint a Václav Klaus államfő által meghirdetett amnesztia. Kegyelmet kapnak a feltételes szabadság- vesztésre vagy az egy évnél nem hosszabb börtönbüntetésre ítéltek. Az idős elítéltek akár tízéves szabadságvesztés esetén is kegyelmet kaptak. Szabadlábra kerülnek azok is, akiknek két évet kellett volna börtönben tölteniük, de nem öltek embert vagy nem okoztak súlyos sérüléseket. Az államfő ugyanakkor leállított számos folyamatban lévő, vitatott bűnügyi eljárást. Kegyelmet kapott néhány korrupció gya- núja miatt vizsgálat alatt lévő ismert közéleti személyiség vagy vállalkozó is, szabadulhat például Dara Rolins énekesnő és Tomáš Skuhravý egykori csehszlovák válogatott futbal- lista. (lpj, -kes)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?