Nehezebb év vár ránk

Pozsony |

<p>A jövő év gazdasági teljesítménye a jelek szerint elmarad a sokéves átlagtól. A befektetőknek emiatt minden eddiginél több türelemre lesz szükségük, hiszen az idei kiváló tőzsdei eredmények megismétlődésére nincs remény.</p>

Ha lassul a gazdaság teljesítménye, általában a megtakarítók kerülnek rosszabb helyzetbe. Kevesebb a beruházás, így kevesebb vállalati kölcsönre van szükség, ami a hitelek árának a csökkenését hozza magával. A hitelkamatok csökkenése miatt a bankok a betétkamatokat is csökkentik, vagyis a befektetések kisebb hozammal kecsegtetnek. Ráadásul, ha a visszaesés hosszabb távú recesszióba csap át, a tőketulajdonosoknak már nem csak azért fáj a fejük, hogy a kölcsönadott pénzükért megkapják-e az elvárt hozamot, hanem hogy egyáltalán visszakapják-e a tőkéjüket. Nem a megtérülés lesz a legfontosabb elvárás, hanem az abszolút biztonság. Ennek a célnak az érdekében akár még veszteséget is hajlandók elviselni. A bankok is egyre alacsonyabb kamatokat kínálnak, nemegyszer az infláció szintje alatt. Mára elértünk ebbe a fázisba. A konzervatív, vagyis a hagyományos banki termékeket kedvelő megtakarítóknak így nincs okuk az örömre, ráadásul e szempontból jövőre sem számíthatunk változásra: a központi bankok egy jó ideig még biztosan alacsonyan tartják a kamatlábat, hogy gazdaságélénkítési céllal a lehető legolcsóbbá tegyék a hiteleket.

Mára teljesen bekerült a köztudatba, hogy aki jobb megtérülést szeretne elérni, annak a részvények felé kell fordulnia. Nos, azok, akik idén így gondolkodtak, valóban elégedettek lehetnek. Az utóbbi egy évben a legismertebb tőzsdeindexek közül a Dow Jones 9,86, a technológiai Nasdaq 15,04, az angol FTSE 12,25, a német DAX pedig egyenesen 31,85%-kal ugrott meg. Ha azonban az ötéves teljesítményt nézzük, sokkal kiegyenlítettebb képet kapunk. Az értékek azonos sorrendben a következők: 2,24%; 2,11%; 2,15% illetve -0,93%. Az ötéves időszak emelkedésének oroszlánrésze az idei évnek köszönhető. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az indexek jó teljesítményét a részvényalapok általában kisebb mértékben képesek átvinni a reálhozamokba, még kevésbé vonzó értékeket kapunk. Végül tudomásul kell venni azt is, hogy az ideális vásárlási időpontok kiválasztása lehetetlen feladatnak számít, az egyszerű befektetési alapok így ezzel nem is nagyon foglalkoznak. Nagy ritkaságnak számít a megfelelő időben beszállni, és a legjobb időpontban kiszállni. Az idei év kiváló tőzsdei eredményeinek a megismétlődésében nem reménykedhetünk, mivel a 2013-as év gazdasági teljesítménye nagy valószínűséggel elmarad a sokéves átlagtól. Mindent összevetve tehát a részvények jövőre is egy kimondottan hosszú távú befektetési formának számítanak majd.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?