Fekete-Afrika, Dél-Amerika és a muszlim világ a legvallásosabb

Hamburg |

<p>A fekete-afrikai, dél-amerikai és a muszlim országokban a legmagasabb a magukat vallásosnak mondók aránya a WIN-Gallup közvélemény-kutató intézetnek az egész világra kiterjedő felmérése szerint - jelentette pénteken a Kathpress katolikus hírügynökség a Geo című hamburgi magazinra hivatkozva.</p>

 A felmérés szerint két nyugat-afrikai ország és Irak mellett két kelet-európai országban érte el a 90 százalékot azok aránya, akik vallásosnak mondták magukat.
    Ghánában 96 százalék, Nigériában a lakosság 93 százaléka mondta magáról azt, hogy vallásos. A további sorrend Örményország (92 százalék), Macedónia (90 százalék), Románia (89 százalék). Rendkívül magas a magukat vallásosnak mondók aránya Kenyában (88 százalék), továbbá Peruban és Brazíliában (86, illetve 85 százalék). Nyolcvan százalék körüli, illetve afölötti a vallásosak aránya Szaúd-Arábiában, Pakisztánban, Afganisztánban és Malajziában. Ezekben az országokban a meggyőződéses ateisták aránya alig kimutatható (0-3 százalék).
    A legtöbb meggyőződéses ateista a felmérés szerint Kínában él (47 százalék). Szintén magas - 30 százalék körüli - az ateisták aránya Japánban, Csehországban és Franciaországban.
    Törökországban mindössze 23 százalék mondta magát vallásosnak, ugyanakkor csak 2 százalék meggyőződéses ateistának, vagyis itt az egyik legmagasabb a magukat hívőnek, de nem vallásosnak mondó emberek aránya.
    A felmérés szerint a hinduk és a keresztények körében a legmagasabb (80 százalék) a vallásosak aránya. A muszlimok 74 százaléka, a zsidók 38 százaléka mondta magáról, hogy vallásos. A keresztény felekezetek között nincs érdemi eltérés, nagyjából egyforma a vallásosak aránya a római katolikus, a protestáns és az ortodox hívők körében.
    A kutatásból - amelyet 57 országban végeztek el összesen több mint 50 ezer ember bevonásával - az is kiderült: a vallásosság a jövedelmi helyzettel és az iskolázottsággal fordítottan arányos.
    Magyarországra nem terjedt ki a kutatás.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?