Elhunyt Charles Durning amerikai filmszínész

Washington |

<p>Nyolcvankilenc évesen elhunyt Charles Durning Golden Globe- és Tony-díjas amerikai karakterszínész, II. világháborús hős, aki több mint száz mozifilmben és több tucat televíziós produkcióban játszott.</p>

 

A rendkívül sokat játszó színész, aki legemlékezetesebb szerepeit A legjobb bordélyház Texasban című 1982-es sikerfilm korrupt kormányzójaként, A nagy balhé (1973) korrupt zsarujaként vagy az ugyancsak 1982-es Aranyoskámban az önmagát nőnek kiadó Dustin Hoffman udvarlójaként alakította, hétfőn halt meg New York-i otthonában - közölte ügynöke a People magazinnal.    A tízgyermekes ír családból származó Durning a második világháború idején ott volt a Normandiában partra szálló amerikai katonák közt, megsebesült és számos katonai kitüntetést kapott.     Már 40 éves volt, amikor felkapott színésszé vált, előtte számos munkát végzett, volt többek közt taxisofőr, táviratkihordó, szobafestő, idegenvezető. Színművész pályafutását színpadi színészként kezdte, amikor Joseph Papp producer szerződtette őt a New York-i Shakespeare Fesztiválra. Filmes áttörését 1973-ban A nagy balhé hozta meg, amelyben egy megvesztegethető rendőrt alakított Robert Redford mellett.     Kétszer is jelölték Oscar-díjra: 1983-ban A legjobb bordélyház Texasban korrupt kormányzójának megszemélyesítéséért, a rákövetkező évben pedig egy náci megformálásáért Mel Brooks Lenni vagy nem lenni című háborús komédiájában.    A televíziós Emmy-díjra kilenc jelölést kapott, 2008-ban csillaggal ismerték el tevékenységét a hollywoodi Hírességek sétányán. Kétszer nősült, három gyermeke van.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?