Apokalipszis most!

<p>Ha ezeket a sorokat olvassa, akkor bizonyára (még) nem következett be a világvége. A maják a mai dátumra jósolták meg a végítélet napját, közismert naptáruk ugyanis 2012. december 21-én ér véget. Szakértők szerint nincs ok pánikra, egyetlen tudományos tény sem igazolja, hogy ma valamilyen katasztrófa vetne véget az életnek a Földön.</p>

Az elmúlt években több tucat teória született arról, mi is fog bekövetkezni ezen a napon. A jóslatok többsége megegyezik abban, hogy a világ végét okozó katasztrófa az űrből érkezik. Egyes nézetek szerint a Nap mögött bujkáló rejtélyes Nibiru bolygó csapódik a Földnek, mások azt állítják, egy hatalmas üstökös vet véget a civilizációnak. Az amerikai űrkutató központ, a NASA többször cáfolta ezeket az információkat, mondván: semmilyen égitestről sem tudnak, melynek Földünk az útjában állna.

Több elmélet létezik arról is, hogy pontosan mikor kellene bekövetkeznie a világvégének. Néhányan délelőtt tízre jósolják, mások délután egy órát emlegetnek. Akadnak olyan filozófiák is, melyek szerint a maja civilizáció jóslatát átvitt értelemben kell értelmezni. A naptáruk vége ugyanis nem feltétlenül azt jelenti, hogy az emberiség ezen a napon kihal. Inkább azt sugallhatja - állítják többen -, hogy ez a nap lesz a vég kezdete. Például úgy, hogy a gazdasági válság miatt kitörő tüntetések világméretű konfliktusba, harmadik világháborúba torkollnak, melyben a Föld lakosságának túlnyomó többsége elpusztul. Hallani olyan pusztító járványokról is, melyek több milliárd ember halálát okoznák.

Nincs ok pánikra

Tudósok viszont egységesen állítják: nincs ok pánikra. Magyarázatuk szerint ugyanis december 21-én nem a világ ér véget, hanem a maja időszámítás egy 400 éves ciklusa, az ún. baktun fejeződik be, amelyet egy újabb ciklus követ. Ilyen baktun-fordulók voltak a múltban is - és semmi sem történt. S mivel a pánikhangulat világszerte a maja naptárra hivatkozva tört ki, a tudósok szerint alaptalan az aggodalom.

A közvélemény hónapokon át tartó masszírozása viszont elegendő volt ahhoz, hogy az emberek százezreinek körében elterjedjen a pánik. Ezt persze a vállalkozó kedvű kereskedők azonnal kihasználták, s megpróbálták a lehető legtöbb pénzt nyerni a világvége-hisztérián. Például speciális ismeretterjesztő utakat kínáltak Mexikóba a maja civilizáció nyomában; ezrével keltek a különböző túlélőszettek, túlélést biztosító rejtett helyiségeket kínáltak.

Egyébként a mai a sorozatban a 183. világvége, s a következő végjóslatig egy teljes évet sem kell várni. Egy jövendölés szerint ugyanis 2013 decemberének valamelyik reggelétől a Föld más irányba kezd forogni.

A témával az Új Szó pénteki nyomtatott kiadásában bővebben is foglalkozunk.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?