Malina Hedvig ügyének lezárása a magyar-szlovák kapcsolatok többi nyitott kérdését is kedvezően befolyásolhatja

Budapest |

<p>Martonyi János külügyminiszter szerint a kormánynak az az álláspontja, hogy Malina Hedvig ügyének megnyugtató és végleges lezárása a magyar-szlovák kapcsolatokat terhelő többi nyitott kérdés rendezésére is kedvező hatással lehet.</p>

 

A tárcavezetőtől Szávay István (Jobbik) országgyűlési képviselő érdeklődött, hogy a kormány mit tett eddig és mit kíván tenni a jövőben Malina Hedvig védelmében. Martonyi János írásbeli válaszában kifejtette, a magyar-szlovák kapcsolatokat intenzív párbeszéd jellemzi, és ebben nem kerülik meg a politikailag kényes kérdéseket sem.     A magyar kormány és a Külügyminisztérium kiemelt figyelemmel követi Malina Hedvig ügyét is, és abban mindenekelőtt magának az érintettnek az érdekeit, illetve kérését tartja szem előtt - mutatott rá. Emlékeztetett arra: Malina Hedvig többször is kifejezetten kérte, hogy Magyarország ne tegyen lépéseket az érdekében, illetve hogy ügyét ne használják fel politikai célokra. Kérését tiszteletben kell tartani - tette hozzá.    Úgy fogalmazott, mindazonáltal a magyar diplomácia a határon túl élő magyarok sorsa iránt viselt alkotmányos felelősség alapján kész minden szükséges és lehetséges lépést megtenni, ha az érintett ezt kéri.    A Külügyminisztérium üdvözölte a szlovák kormány februári nyilatkozatát, amelyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly novemberi határozatával összhangban elismerte, hogy Szlovákiában megsértették Malina Hedvig hatékony jogorvoslathoz és békés élethez fűződő jogait - idézte fel. Hangsúlyozta, ezért elfogadhatatlan, hogy a nyilatkozat ellenére a szlovák főügyészség még mindig folytatja a hamis tanúzás gyanújával indított eljárást vele szemben.    Közölte, a Külügyminisztérium bízik abban, hogy a szlovák hatóságok a kormánynyilatkozat értelmében lezárnak minden vizsgálatot Malina Hedvig ellen, és ezzel "pontot tesznek a több mint hatéves megaláztatás végére".    Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter azonban nyilvánosan megvádolták, azt állítva , hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a diáklány elmondta, ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. Ennek az eljárásnak a keretében indítványozta az ügyészség júniusban Malina Hedvig elmeorvosi kivizsgálását.    A szlovák kormány februári nyilatkozatában sajnálkozását fejezte ki az ügy miatt, és elismerte, hogy sérülhettek Malina Hedvignek az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogai. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?