Amerikai szenátorok új fegyvertörvényt kezdeményeznek Newtown után

Washington |

<p>Három nappal a Connecticut állambeli Newtown általános iskolájában történt mészárlás után, hétfőn két demokrata párti szenátor is törvényjavaslatot jelentett be bizonyos lőfegyverek betiltására.</p>

A kaliforniai Dianne Feinstein javaslata szerint tilos lenne mintegy száz lőfegyvermodell árusítása, továbbadása, gyártása és behozatala. A listán szerepelnek félautomata puskák és pisztolyok is. Betiltanák a tíztöltényesnél nagyobb tárakat is a tervezet szerint, amelyet a kongresszus következő ülésszakának első napján, január 3-án nyújt be a szenátor.

    A javaslat elfogadásának esélyei attól függnek, milyen támogatást kap azoktól a kongresszusi tagoktól és különösen képviselőházi republikánus vezetőktől, akik közel állnak a jelentős lobbierővel bíró Nemzeti Lőfegyver Szövetséghez (NRA), s akiknek a beleegyezése nélkül egyetlen szöveg sem kerülhet a ház elé. A szenátusban az NRA - demokrata és republikánus - "barátai" képesek blokkolni az ügyet, hacsak a kongresszusi tagok elegendő számban nem döntenek úgy, hogy szakítanak a nyomásgyakorló csoporttal.

    Feinstein elképzelése szerint a tilalom csak az új fegyverekre vonatkozna, a jelenlegi tulajdonosok megtarthatnák fegyvereiket. Mentesítene a törvény több mint 900 vadászati és sportcélú modellt, valamint régiségeket és kézifegyvereket is.

    Egyes szövetségi államok helyi szinten már bevezettek hasonló korlátozásokat, de a tervezett szövetségi törvény az ország egész területére vonatkozna, azokra az államokra is, ahol ma legálisan vásárolhatók félautomata fegyverek.

    Egy másik demokrata párti szenátor, Frank Lautenberg is bejelentett hétfőn egy szövegtervezetet, amely tiltaná a tíztöltényesnél nagyobb tárak gyártását és forgalmazását - ez már hatályban volt 1994 és 2004 között is, de azután nem újították meg.

    Két további demokrata szenátor, a nyugat-virginiai Joe Manchin és a virginiai Mark Warner - akik pedig a fegyvertartási jog szószólói, és ezért az NRA nagy becsben tartja őket - közölte, hogy már nyitott az olyan lőfegyverek tartásának korlátozására, mint amilyennel pénteken megöltek húsz gyereket és hat felnőttet a newtowni iskolában. Manchin egyébként vadász és tagja az NRA-nak.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?