Nyugdíjpolitika – kiléptető rendszer

Pozsony |

<p>A Szociális Biztosító azt állította, nem fog kampányolni a nyugdíjrendszer második pilléréből való kilépés mellett, a napokban mégis levelet küldött az ügyfeleknek, melyben értesít a kilépés és a belépés lehetőségéről.</p>

 

Idén szeptembertől ismét megnyílt a nyugdíjrendszer második pillére, 2005-ös létrejötte óta harmadszor. Aki akar, kiléphet vagy beléphet. Robert Fico már első kormányzásának idején mindent elkövetett, hogy minél többen távozzanak a második pillérből. Röplapokon magyarázta, mennyire nem éri meg takarékoskodni ebben a formában, hiszen – mint akkor mondta – a bruttó bér mindössze 9%-a kerül a magánnyugdíjszámlára, és ez nem elég, hogy tisztességes nyugdíjat biztosítson. Akkor az ügyfelek minimális hányada távozott, nagyjából százezren. Még mindig 1,5 millióan takarékoskodnak a magánnyugdíjpénztárakban. Robert Fico akkor a 9%-ot kevesellte, most ezt csökkentette 4%-ra – a szakértők és az ellenzék tiltakozása ellenére. Sok szakértő szerint így már valóban nem éri meg a magánnyugdíjpénztárban maradni. Mégis arra intenek, még ilyen kedvezőtlen feltételek mellett is jól gondolják meg a kilépést. A mai negyvenes korosztály és a fiatalabbak pusztán állam által biztosított majdani nyugdíjának nagysága ugyanis teljesen bizonytalan. Tény, hogy elvileg a második nyugdíjpillér is bedőlhet, viszont az állami nyugdíjpillérben nem spórol az ember, mert a fizetéséből levont pénzből a jelenlegi nyugdíjakat fizetik ki. A második pillérben azonban, ha bármilyen keveset is, de meg lehet takarítani, s az már az ügyfél saját pénze. A második pillér 2013. január 31-éig lesz nyitva. A kormány eltörölte azt a rendelkezést, hogy a pályakezdőknek kötelezően be kell lépniük, viszont 35 éves korig most bármikor lehetővé teszi a belépést. A kilépési nyomtatvány megtalálható a Szociális Biztosító honlapján és valamennyi kirendeltségén. Január 31-ig lehet kilépni: a biztosító nem a postai bélyegzőn szereplő dátumot veszi figyelembe, hanem a nyomtatvány kézbesítésének napját. A belépésről az adott magánnyugdíjpénztár értesíti a Szociális Biztosítót. Csak az léphet be, aki 2012. szeptember 1. előtt nem volt a második pillérben, de a nyugdíjbiztosítást fizette. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?