Kötelező az energiatanúsítvány

Pozsony |

<p>Akik a jövő évre halasztják családi házuk eladását, azokra újabb kötelesség vár. Január 1-jétől ugyanis kötelező lesz az energiatanúsítvány felmutatása minden olyan ház tulajdonjog-változása vagy bérbeadása esetén, amelynek a használatbavételi engedélyét 2008. január elseje után adták ki.</p>

Az energiahordozók csökkenő tartalékai és az energiafelhasználás során kibocsátott, környezetet károsító hatások miatt az uniós energiapolitika egységes szempontrendszert hozott létre azzal a céllal, hogy csökkentse az energiafogyasztást és az ehhez kapcsolódó környezetterhelést. Ennek a szempontrendszernek az egyik végeredménye az energetikai tanúsítvány, melynek célja, hogy javítsa az energiafelhasználás hatékonyságát.

Az európai uniós normák alapján Szlovákiában 2008. január elseje óta követelik meg, hogy az új házaknak legyen épületenergetikai tanúsítványa (köznyelven: lakás-zöldkártya, ingatlan-zöldkártya). A cél, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasszanak. Az energiatanúsítvány egy olyan műszaki dokumentum, mely tájékoztatást nyújt arról, hogy a vizsgált épület energiafogyasztás szempontjából egy meghatározott skálán milyen minősítést kaphat. Az energetikai tanúsítás során kapott betűjel az épület energetikai minőségét jelzi. A skála a legkedvezőbb „A” kategóriától a legkedvezőtlenebb „G” kategóriáig terjed. Emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak, és egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira. A tanúsítványt a Szlovák Építészmérnöki Kamara engedélyével rendelkező szakemberek állíthatják ki, és legfeljebb tíz évig érvényes. Kiállításáért a családi házak esetében nagyjából 150–250 eurót kérnek, az épület nagyságától függően. Szlovákiában évente egyébként mintegy 10 ezer ilyen tanúsítványt adnak ki, az ezekről szóló adatokat pedig a www.inforeg.sk honlapon teszik közzé. Az épületek energiahatékonyságáról szóló törvény jövő január elsején életbe lépő módosítása kötelezővé teszi az energiatanúsítvány felmutatását minden olyan ház tulajdonjog-változása vagy bérbeadása esetén, amelynek a használatbavételi engedélyét 2008. január elseje után adták ki – nyilatkozta Martin Kóňa, a közlekedési és építésügyi tárca szóvivője. A változások ráadásul a hirdetéseket is érintik. A házak bérbeadása vagy eladása esetén ugyanis már ezekben is fel kell tüntetni a ház energiahatékonyságáról szóló adatokat.A lakosságra a jövőben további szigorítások várnak a lakóházak energiafelhasználásával kapcsolatban. A 2020-tól épülő házak csak kevés energiát fogyaszthatnak, a meglévő épületeket pedig fel kell újítani. Az unió egyik célkitűzése az energiafelhasználás 20%-os csökkentése 2020-ig, napjainkban az unió energiafelhasználásának 40 százalékáért jelenleg az épületek a felelősek. (mi, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?