Külföldre száműznék a leváltott érseket

Pozsony |

<p>Nem engedik misézni, s megüzenték neki, jobban tenné, ha külföldre távozna. Róbert Bezák volt nagyszombati érsek leváltásának okairól beszélt, ami miatt akár egyházi büntetésben is részesíthetik.</p>

Az Élet Fóruma polgári társulás meghívására tegnap Róbert Bezák volt nagyszombati érsek mondott volna misét a kapucinusok templomában. Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek azonban ezt nem engedélyezte. Szerinte Bezák nem kívánatos az egyházmegye templomaiban, sőt, megüzente neki, hogy akkor tenné a legjobban, ha a békesség érdekében mihamarabb külföldre távozna.

A misét az élet védelmével foglalkozó polgári társulás a saját munkatársai számára szervezte, nem hirdették nyilvánosan, vagyis az a veszély sem fenyegetett, hogy Bezák támogatói tömegesen vesznek részt rajta. „A volt érsekkel jó volt az együttműködésünk, ezért kértük fel, hogy tartson nekünk misét. Ő beleegyezett, de a pozsonyi érsekség elutasította a kérelmünket. Tiszteletben kell tartanunk a döntést, ezért a misét más végzi el” – nyilatkozta lapunknak az Élet Fóruma társulás vezetője Marcela Dobešová. A kapucinusok rendfőnöke, Branislav Fabo szintén tudott arról, hogy Bezák misézne a rend templomában, és semmi kifogása nem volt ez ellen, ám akceptálniuk kellett Zvolenský döntését. Tibor Hajdu, a pozsonyi érsekség szóvivője kérdéseinkre kitérő választ adott. Azt mondta, ezekben a kérdésekben előnyben részesítik az érintettekkel folytatott kommunikációt és nem kívánnak a sajtón keresztül üzengetni. Arra a kérdésünkre, legszívesebben külföldön látnák-e Bezákot, nem kaptunk választ. Tegnap a ČT24 cseh hírtévé levetítette Bezák-interjúját, melyben a volt érsek leváltásának okairól is beszélt – amit nyáron megtiltott neki a Szentszék. Egyházjogászok szerint ezért büntetés várhat rá. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?