Peking: Japán fejezze be a területsértést!

Peking |

<p>&nbsp;</p><div>A kínai külügyi szóvivő teljes mértékben &quot;normálisnak&quot; nevezte, hogy egy kínai felderítő repülőgép csütörtökön berepült a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetek légterébe.</div><div>&nbsp;</div>

 

Hung Lej egyúttal azt hangoztatta, hogy Japánnak le kell állítania a szigetek vizeire és légterébe történő belépést, mert "a szigetek Kína területének szerves részét képezik ősidők óta".   
Az állami óceánügyi hivatal csütörtökön közölte, hogy a négy őrhajóval közösen végzett tengeri és légi járőrtevékenység keretében egy repülőgépe berepült a szigetek légterébe.   
Japán nyolc F-15-ös vadászgépet küldött a kínai gép elűzésére, majd Tokió hivatalosan is tiltakozott a "közigazgatása alá tartozó szigetek felett történt légtérsértés" miatt.   
Kínai hajók hónapok óta rendszeresen jelen vannak a Tiaojü-szigetek (japán elnevezéssel Szenkaku-) térségében. A japán parti őrség állítása szerint eddig 15 alkalommal "léptek be japán területi vizeire". Kína a napokban indította útnak új, legnagyobb halászati őrhajóját a szigetekhez.   
A két ország között azóta vált rendkívül feszültté a viszony, hogy a japán kormány megvásárolt és állami rendelkezés alá vont a szigetcsoport öt szigete közül hármat, s ezzel megváltoztatta a korábbi státus quót.   
Ezt követően a kínai diplomácia nemcsak azt deklarálta számtalan alkalommal, hogy a szigetek felett teljes szuverenitással rendelkezik, de azt is igyekszik bizonyítani, hogy azok kínai, nem pedig japán fennhatóság alá tartoznak. Tokió ennek az ellenkezőjét állítja. 
Az amerikai kongresszus nemrégiben elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint az Egyesült Államok elismeri, hogy a szigetek japán közigazgatás alá tartoznak, mivel a fennhatóságot a II. világháború után Washington ruházta át Tokióra. A törvény végleges elfogadása esetén az Egyesült Államok kötelezné magát arra, hogy egy katonai támadás esetén védelmére kel Japánnak.   
Kína a Tokió és Washington közötti - Peking nélkül kötött - "alkut" a "hidegháború termékének", tekinti, amely mint a szóvivő korábban fogalmazott: "nem sértheti egy harmadik ország érdekeit".
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?