Mit szól az új vasúti menetrendhez?

<p>Sok bírálat érte az új vasúti menetrendet. Mi is megkérdeztük olvasóinktól, mi a véleményük róla.&nbsp;</p>

 

Muszka Péter vállalkozó, KirályhelmecAz utóbbi időben nagyon ritkán utazom vonattal, a menetrend változtatásait sem figyelem. A fiaim azonban évek óta kassai iskolában tanulnak, s mint a legtöbb itteni diák, ők is vonattal utaznak a megyeszékhelyre. Azt, hogy megint változott a menetrend, általában csak abból veszem észre, hogy időnként péntekenként, illetve vasárnaponként 5–10 perccel korábban vagy később kell levinnem őket a perbenyiki állomásra. Mivel ezeken a járatokon évtizedek óta sokan utaznak, megszüntetni biztosan nem fogják őket, azt pedig nem értem, hogy a vasútnak milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy ezeknek a vonatoknak is évről évre változtassa az érkezési, illetve az indulási időpontjait. Gál Mária szociális gondozó, RimaszécsNagyon sajnálatos dolognak tartom, hogy megszűnnek a személyvonatok ezen a déli vonalon. Mi ugyan nem jártunk sokat vonattal, de a családból többen is naponta utaztak vagy munkába, vagy iskolába. Rimaszécs ezentúl el lesz zárva a világtól! Még azt sem tudni, hogy az iskolába járó gyerekek hogyan oldják meg a beutazást, ha nem lesz a reggeli vonat, amellyel eddig iskolába jártak. Az a kevés ingázó is gondban lesz, aki eddig vonattal járt dolgozni Tornaljára vagy Feledre. Felháborítónak tartom azt is, hogy semmibe vették a polgárok és a települések tiltakozását, és egyszerűen eldöntötték: nem lesz személyszállítás! 140 évig jártak itt személyvonatok, most csak úgy eltörölték. Azt is figyelembe kellett volna venni, hogy egy olyan, majdnem kétezer lelket számláló községben, mint Rimaszécs, túlnyomórészt hátrányos helyzetűek laknak, és nincs mindenkinek autója, hogy ezentúl azzal járjon az olcsó vonat helyett. Az biztos, sokan hiányolni fogjuk a személyvonatokat! Csepregi Zoltán, a Szlovák Autóbusz-közlekedési vállalat irodavezetője, PárkányAz új menetrend is azt bizonyítja, hogy az íróasztal mellett eltervezett dolgok nagyon ritkán egyeznek a reális elvárásokkal. Az intervallumos közlekedés bevezetése szép elképzelés, de a menetrend összeállításánál elsősorban az utazóközönség igényeit kellene szem előtt tartani. A szomorú gyakorlat viszont az, hogy a vasút kiad egy menetrendet, amihez minden érintettnek – az autóbusz-közlekedési vállalatnak is – alkalmazkodnia kell. Sajnálatos tény, hogy megszüntették a hajnalban közlekedő Štúrovčan gyorsvonatot, mellyel nagyon sokan utaztak a fővárosba. A szóvivő szerint ugyan pótolták a járatot, de ez a pótlás több szempontból nem utasközpontú: egyrészt ez a személyvonat fél órával korábban indul, mint a Štúrovčan, másrészt csak Érsekújvárig közlekedik, ahol át kell szállni a Pozsonyba tartó vonatra, ami fél órával később ér be, mint a megszüntetett gyorsvonat. (leczo, szasz, guzsu)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?