Az állam megszerezné az SPP törzsvállalatát

Pozsony |

<p>Százszázalékos részvénytulajdont akar szerezni az állam a Szlovák Gázművek (SPP) törzsvállalatában - közölte Robert Fico kormányfő kijelentéseire hivatkozva a Hospodárske noviny szerdán.</p>

A szlovákiai gázpiacot uraló SPP-t 2002-ben részlegesen privatizálták. A magánosítás után a vállalat többségi tulajdona (a részvények 51 százaléka) állami kézben maradt, a részvények 49 százaléka és a cég vezetői ellenőrzése azonban az E.ON Ruhrgas és a Gaz de France Suez vállalatok alkotta konzorcium ellenőrzése alá került. Az SPP privatizációjának folyamatát, valamint azt, hogy annak köszönhetően az állam ellenőrző és árképző szerepe jelentősen csökkent, sok kritika érte, főként a jelenlegi kormány részéről.

    Az idén a kisebbségi részvénycsomag német és francia tulajdonosa jelezte: eladná résztulajdonát a vállalatban. Robert Fico kabinetje már korábban is kilátásba helyezte, hogy az állam kivásárolná a konzorcium tulajdonrészét, ám anyagi források híján ez eddig nem történt meg.     A konzorcium jelenleg a cseh Energetikai és Ipari Holdinggal (EPH) folytat tárgyalásokat a részvénycsomag eladásáról. Pozsonyi lapinformációk szerint a részvénycsomag ára 2,5 milliárd euró lehetne, ami jelentősen alacsonyabb összeg, mint amennyiért tíz éve azt az állam értékesítette.     A több energetikai céget birtokló EPH, a szlovák kormánykörökhöz közelállónak tartott J and T befektetési csoport, a korábban a J and T-nek dolgozó cseh vállalkozó, Daniel Kretinsky, valamint a PPF pénzügyi csoport kezében van, amelynek többségi tulajdonosa a leggazdagabb csehnek tartott Petr Kellner.     Robert Fico kormányfő a HN Club nevű gazdasági vitafórumon azt mondta: a kormány tárgyalásokat folytat az EPH-val arról, hogy miként kerülhetne állami tulajdonba a gázművek törzsvállalata. A Hospodárské Noviny szerint, mivel az államnak nincs pénze a gázművek törzsvállalatának megvásárlására, várhatóan az SPP valamelyik leányvállalatában birtokolt résztulajdonának cseréjével akarja majd megoldani a törzsvállalat egészének állami kézbe kerülését.     A Szlovák Gázipari Vállalatnak több jelentős leányvállalata van, köztük földgáz tárolására, szállítására és disztribúciójára szakosodott cégek. Ezek közül talán a legjelentősebb a szállítást bonyolító Eustream, amely 2270 kilométernyi gázvezetéket kezel és egy korábbi szerződés alapján még legalább tíz éven át bonyolíthatja az Oroszországból érkező földgáz - komoly profitot termelő - szállítását. Ez a tény elemzők szerint kérdésessé teszi, hogy egy esetleges csereüzlet mennyire lenne előnyös az állam számára. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?