Hullámzik a kamatszint

Pozsony |

<p>Akik kölcsönt szeretnének felvenni, azoknak ezt megéri még idén megtenni, a bankok ünnepek előtti akciós ajánlatait követően ugyanis az elemzők a jövő év elejétől már a hitelkamatok növekedésére számítanak. A betéti kamatok ezzel szemben tovább csökkennek. Mi vár ránk az elkövetkező negyedévben?</p>

 

A szlovákiai pénzintézetek által felszámított kamatok részben az Európai Központi Bank (EKB) által megszabott alapkamattól függnek. Hogy ez az elkövetkező időszakban hogyan alakul, arról a szlovákiai banki elemzőknek sincs egységes álláspontjuk. „Az EKB még júliusban csökkentette történelmi mélypontra, 0,75%-ra az eurózónás alapkamatot, és ez volt az utolsó olyan ülése, amelyen módosítottak a kamatszinten. Becslésem szerint a kamatszintet 2013 első negyedévében sem csökkentik tovább” – vallja Eva Sadovská, a Postabank elemzője. Ezzel azonban nem minden elemző ért egyet. „Szerintem az alapkamat további 0,25 százalékponttal, 0,50%-ra eshet vissza” – állítja Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Ő sem számít azonban arra, hogy a bankközi kamatok – amelyek meghatározók a lakosságnak nyújtott kamatok meghatározásánál, és amelyek alacsonyabbak az alapkamatnál – jelentősebb mértékben változnának. Az utóbbi nézettel ért egyet Marek Gábriš, a ČSOB elemzője is, aki szerint a betéti kamatok már most csökkenhetnének. Hogy erre egyelőre nem került sor, az egyedül a rendkívül erős konkurenciaharcnak köszönhető. A kamatszint azonban nem kizárólag az eurózónás alapkamat alakulása határozza meg, hiszen ez jelentős mértékben függ az egyes pénzintézetek üzletpolitikájától és a konkurenciaharc erősödésétől vagy gyengülésétől is. A pénzintézetek a karácsony előtti időszakban akciós ajánlatokkal próbálnak meg minél több ügyfelet rávenni a hitelfelvételre. „A január emiatt már hagyományosan az egyik legrosszabb hónapnak számít a fogyasztási hitelek szempontjából, így aki ilyet szeretne felvenni, annak ezt most kellene megtennie” – mondta el Sadovská. A lakáshitelek kamatai is csökkentek az elmúlt hónapokban, ami még az őszi akciók hatása. „Ezek azonban hamarosan kifutnak, így inkább arra számítok, hogy a jövő év első három hónapjában a lakáshitelek kamatainak az enyhe növekedése várható” – vallja Valachyová, aki szerint szintén nem érdemes várni a hitelfelvétellel. Más a helyzet a betéti kamatokkal. „Ezek idén inkább csökkenő tendenciát mutattak, és arra számítunk, hogy ez a következő időszakban is folytatódik” – nyilatkozta Valachyová. Ezzel teljes mértékben egyetért Sadovská is, aki szerint mindez a bankközi piac kamatszintjével függ össze, amely manapság csaknem a nullán van. Mégis egyes pénzintézetek még mindig vonzó kamatokat képesek kínálni az ügyfeleknek a több évre lekötött betétek esetében. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?