AIDS-világnap - 2011-ben 330 ezer gyerek fertőződött meg

Budapest |

<p>A 15-24 éves fiatalok között 2011-ben 4,8 millió, a 10-19 évesek között pedig 2,2 millió HIV-fertőzött gyermek élt világszerte. Az újonnan megfertőződött gyermekek száma 330 ezerre rúgott.</p>

A UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány tájékoztatása szerint 2009 óta 24 százalékkal kevesebb HIV-fertőzött gyermek jött világra. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) munkájának köszönhetően tavaly százezerrel több gyermek kapott antiretrovirális kezelést, mint 2010-ben, ennek ellenére alig minden harmadik gyermek és édesanya részesül megfelelő kezelésben. A HIV-pozitív terhes anyák kezelésével megakadályozható lenne, hogy a születendő gyermek a terhesség alatt, illetve a szoptatási időszakban elkapja a fertőzést.
   
Az AIDS leggyakrabban kétféle módon terjed: szexuális úton, illetve úgy, hogy a HIV-pozitív édesanya szülés vagy szoptatás közben megfertőzi gyermekét.
   
Tavaly az AIDS-árvák száma - tehát azoké a gyermekeké, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elveszítették a betegség következtében - 17,3 millió volt.
   
"Ha el akarjuk érni egy AIDS-mentes generáció megszületését, akkor a jövőben szülővé váló mai fiatalok között is komoly erőfeszítéseket kell tenni az információátadás, a tájékoztatás és az ellátáshoz való hozzáférés területén" - mutatott rá az alapítvány közleménye.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?