Ördögi körben a gazdaság

Pozsony |

<p>Ördögi körbe kerülhet Szlovákia &ndash; figyelmeztetnek a gazdasági elemzők. Az ország egyre rosszabb gazdasági teljesítménye miatt a tervezettnél jóval kevesebb adó folyik be az államkasszába, ami az államot újabb megszorításokra ösztönzi. Ez utóbbiak azonban a gazdasági növekedés további lassulásával járhatnak.</p>

Peter Kažimír pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy a költségvetési bevételek idén várhatóan 490, jövőre pedig 250 millió euróval maradnak el a várttól. Emiatt pedig újabb takarékossági intézkedésekre lesz szükség, hiszen ha a kormány semmit sem tenne, az idei évre tervezettett 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány elérhetné az 5 százalékot is. A pénzügyminiszter szerint az első lépésben a kormány a nehezebb időkre félretett 313 millió eurós tartalékát veszik igénybe a hiány csökkentése érdekében. Ebből fedeznék azonban a tanárok 5%-os béremelését is. „Emiatt a kormány valószínűleg az összes tartalékát feléli” – vallja Juraj Valachy, a Tatra banka elemzője.

Robert Fico kormányfő tegnap bejelentette, hogy a költségvetésen tátongó lyukat nem újabb adóemelésekkel szeretnék betömni, így elsősorban a kiadásokat kellene visszafogniuk. Vladimír Vaňo, a Volksbank Slovensko elemzője szerint szintén ez az egyedüli útja a hiány csökkentésének, hiszen a bevételi oldalon már nem lehet gyors intézkedéseket hozni. Jozef Kollár, az SaS parlamenti képviselője szerint a jövő évi költségvetés tervezete 707 millió euróval növeli a kiadásokat az idei évre várhatókhoz képest, így van miből lefaragni. Ha Szlovákia nem tartja be a jelzett államháztartási hiányt, az az ország megítélésére is rossz fényt vetne, veszélybe sodorva a hitelminősítői besorolását – vallja Vaňo, aki szerint emiatt nőhetne az állam által felvett hitelek kamatozása, ami újabb terheket róna a költségverésre. A túlzott megszorítások azonban csak még tovább ronthatnak a jelenleg sem túl rózsás helyzeten, hiszen emiatt tovább csökkenhet a gazdaság teljesítménye. Az elemzők ugyanakkor már eddig is folyamatosan rontottak az előrejelzéseiken. A jegybank által e hónapban megkérdezett elemzők 2013-ra például már csak 2%-os gazdasági növekedést jósolnak Szlovákiának, míg szeptemberben még 2,4%-os növekedésben bíztak. A szlovák gazdaság húzóágazatának számító iparban ezzel párhuzamosan egyre rosszabb a hangulat. Az ezt mérő bizalmi index e hónapban 2009 májusa óta nem látott mélypontra zuhant, vagyis arra a szintre, amelyen a legmélyebb válság idején volt. Az építőipar még ezen is túltesz, hiszen ebben az ágazatban 2000 júniusa, vagyis több mint tizenkét éve nem volt olyan rossz a hangulat, mint most. Mindez a foglalkoztatottságon is meglátszik. Az elkövetkező időszakban egyetlen ágazatban sem számítanak az alkalmazottak számának a növelésére, a magas munkanélküliség miatt így a lakossági fogyasztás csökkenésére számíthatunk. Emiatt tovább zsugorodhatnak az ország áfából és fogyasztói adókból származó bevételei. Vaňo szerint épp ezek azok az adófajták, amelyek a Kažimír által bejelentett problémák mögött is állnak. (mi, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?