Vatileaks – Megkezdődött a második per a Vatikánban

Vatikánváros |

<p>Elkezdődött hétfő reggel a vatikáni bíróságon a Vatileaks néven emlegetett kiszivárogtatási botrány második pere.</p>

A pápai komornyik, Paolo Gabriele elítélése után ezúttal Claudio Sciarpellettit, a szentszéki államtitkárság volt informatikusát vádolják, mégpedig bűnpártolással bizalmas dokumentumok ellopásában. Az olasz média beszámolója szerint a vádlott jelen van a tárgyaláson. Ő Gabrielével ellentétben eddig soha nem mutatta meg magát újságíróknak. 

    A meghallgatásra újságíróknak csak egy szűk körét engedték be, de fotóriportert vagy operatőrt nem, és a bent lévők csak a tárgyalás végén továbbíthatják kollégáiknak a megszerzett információt.    A hétfői első tárgyalásra a védelem tanúkat idézett meg, mások között magát Gabrielét, Domenico Gianit, a vatikáni csendőrség parancsnokát, egy vatikáni biztonsági tisztségviselőt, aki kapcsolatban áll egy lehallgató berendezések felderítésével foglalkozó olasz céggel, valamint egy papot, aki egy veterán vatikáni diplomatának, Carlo Maria Vigano érseknek az unokaöccse. Vigano nemrég még Vatikánváros kormányzóhelyettese volt, mígnem kinevezték a Szentszék washingtoni nagykövetévé.    A Gabriele által a Vatikánból kiszivárogtatott levelek közül az első volt az, amelyben az érsek tájékoztatta a pápát az egyházon belüli korrupció gyanújáról. Vigano egy további levelében, amelyet Gabriele szintén megszellőztetett, könyörgött XVI. Benedeknek: a szerződések megkötésénél tapasztalt visszaélések felfedése miatt ne mozdítsa el őt posztjáról. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?