Sandy hurrikán - Hibátlan meteorológusi munka, hibás riasztás?

New York |

<p>A Sandy szupervihar elvonulásával mérleget vonnak az amerikai meteorológusok és szakemberek, akik szerint az előrejelzések pontosak és kielégítőek voltak, az állami felügyelet alatt álló Hurrikán Központ azonban talán hibát követett el azzal, hogy Észak-Karolinától északra nem adott ki hurrikánriasztást. Így is rengeteg életet sikerült megmenteni, de a hurrikán poszttrópusi ciklonná való átminősítése sokak szerint zavart keltett.</p>

A meteorológiai szolgálatok csaknem egy héttel a Sandy érkezése előtt jelezték, hogy a hurrikán pusztító erejű lesz, így a hatóságoknak volt idejük felkészülni a vészhelyzetre. "A meteorológusközösség összességében kiváló munkát végzett" - vélekedett Marshall Moss, a Pennsylvaniában működő AccuWeather privát cég elnökhelyettese. Az illetékesek "megtették az előkészületeket, elrendelték az evakuálást és sok-sok életet sikerült megmenteni" - fűzte hozzá.
   
A meteorológiai társaság és mások is viszont bírálták az amerikai Hurrikán Központot (NHC), amiért nem adott ki hurrikánriasztást az Észak-Karolinától északra fekvő államokra. Egyesek számára ez csak szemantikai kérdés: ugyanis mire elérte a szárazföldet, a Sandy már nem volt hurrikán, mert közben keveredett egy téli viharral. Így a hurrikánriasztás helyett csak a nagy erejű szélre és az áradásokra hívták fel az emberek figyelmét a helyi meteorológiai szolgálatok.
    Az NHC azzal indokolta a Sandy átminősítéséről szóló döntését, hogy el akarta kerülni azt a zavart, amely akkor keletkezett volna, ha a vihar közepén változtatnak a riasztáson.
   
Az AccuWeather és mások szerint ez azonban csak még nagyobb zavarhoz vezetett. A cég vezérigazgatója, Barry Myers két órával a Sandy "partraszállása" előtt sürgette az NHC-t, változtassa meg arról szóló döntését, hogy nem ad ki riasztást hurrikánra vagy trópusi viharra.
   
Moss szerint az, hogy a vihart nem hívták hurrikánnak, azzal járhatott, hogy az emberek alábecsülték a veszélyt. Szerinte az NHC túlságosan is el volt foglalva azzal, hogy pontos megnevezést adjon az időjárási jelenségnek, így nem figyelt eléggé arra, hogy hangsúlyozza, mennyire komoly a veszély. Megjegyezte, a hurrikán szó hallatán a pusztítás olyan képei villannak fel az emberekben, amelyek nem ugranak be az áradásról vagy az erős szélről szóló riasztások kapcsán.
   
Az NHC szóvivője nem reagált a bírálatokra, John Cangialosi, a központ hurrikánszakértője viszont úgy fogalmazott: részben egyetért azokkal. "Hurrikán közeledett a partjaink felé, de nem adtunk ki riasztást. Ez sokakat összezavart" - mondta egy interjúban. Az NHC hatásköre riasztást vagy figyelmeztetést kiadni trópusi viharokról és hurrikánokról, de a más típusú viharokat már a helyi meteorológiai szolgálatok kezelik.
   
Cangialosi egyetértett azzal, hogy a központ jó meteorológusi munkát végzett, de a feladat része az üzenet eljuttatása is, elsősorban azokhoz, akik vészhelyzetben a döntéseket hozzák arról, miként tartsák biztonságban az embereket katasztrófa idején.    
   
A központ igazgatója ugyanakkor azt mondta, mindent egybevetve úgy gondolta, a legjobb a helyi szolgálatok figyelmeztetéseit használni, így kerülve el, hogy a vihar közepén kelljen módosítani a riasztáson.
   
A Miami Egyetem kutatója, Brian McNoldy úgy találta, a viharral kapcsolatos előrejelzések kiválóak voltak, de megkérdőjelezte az arról szóló döntést, hogy nem adtak ki hurrikánriasztást. Különösen azért, mert a Sandy alig két órával azelőtt, hogy elérte a partokat, még 2-es kategóriájú hurrikán volt. "Azt hiszem, az emberek komolyabban vesznek egy hurrikánriasztást az erős szélről szólónál" - jegyezte meg.
   
Az, hogy a Sandyt végül poszttrópusi ciklonná minősítették át, mégiscsak sok New York-i és New Jersey-i lakosnak "jól jöhet": a biztosítótársaságok ugyanis így jobban fizetnek, mint hurrikán esetén.
    Eddigi adatok szerint a szupervihar az Egyesült Államokban 87 áldozatot szedett, az anyagi kár több tízmilliárd dollárra rúg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?