Ismét moszkvai Európa legmagasabb épülete

Moszkva |

<p>Elérte teljes magasságát, a 339 métert a Mercury City Tower moszkvai felhőkarcoló, és így ismét az orosz főváros büszkélkedhet Európa legmagasabb épületével - jelentette be csütörtökön a toronyházat építtető orosz mágnás, Igor Keszajev áruházlánc-tulajdonos, a Mercury nevű vállalatbirodalom elnöke.</p>

Hónapokon át a 310 méter magas Shard (Szilánk) londoni felhőkarcoló számított a legmagasabb európai épületnek, és várhatóan a vörösrézszínű üveggel borított Mercury-torony rekordja is csak tiszavirágéletű lesz, mert szomszédságában befejezéséhez közeledik egy nála is sokkal magasabb felhőkarcoló, az 506 méteres Federation Tower építése. 

    A Mercury City Tower pillanatnyi rekordját az Emporis német kutatóintézet is megerősítette. A kiskereskedelmi üzletláncokat működtető vállalat székháza hat év alatt épült fel, egymilliárd dollárból, az amerikai Frank Williams és az orosz Mihail Poszohin tervei alapján. A 75 emeletes felhőkarcoló alsó részét irodák és üzletek foglalják el, a 40. emelettől fölfelé luxuslakásokat alakítottak ki.    Az Európa-rekorder toronyház az orosz főváros Moszkva Cityként is emlegetett nemzetközi üzleti negyedében épült fel, ahol gomba módra nőnek ki a földből az egymással vetekedő felhőkarcolók, és ahol Európa két egykor legmagasabb épülete is emelkedik.    Mint az AP rámutat, Európa nyugati és keleti felének élénk rivalizálása ellenére az európai felhőkarcolók kismiskák a világ más részén épült tornyokhoz képest: Észak-Amerikában, Ázsiában és a Közel-Keleten majdnem hatvan olyan épület van, amely magasabb a jelenlegi európai rekordernél, közülük a csúcstartó, a dubaji Burdzs Kalifa 828 méterével két és félszeresen múlja felül a moszkvai Mercury City Towert.     Keszajev, aki dohány- és élelmiszerkereskedelemből szerezte vagyonát, egyike az első orosz pénzembereknek, akik felhőkarcoló-építésbe kezdtek Moszkvában. Csütörtöki sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a felhőkarcolós New York-i panoráma látványa inspirálta. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?