Szigetvita – Japán hajókat utasítottak ki kínai őrhajók a vitatott vizekről

Peking |

<p>Japán hajókat utasítottak ki kínai őrhajók a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigetcsoportja körüli vizekről helyi idő szerint kedd délelőtt - jelentette a kínai állami média.</p>

 

Az állami óceánügyi hivatal közleménye szerint a négy kínai őrhajó "rutin járőrözés közben" találkozott a japánokkal. A kínai hajók megfigyelték a japánokat, fényképeket készítettek róluk, és rádión felszólították őket a távozásra. Egyúttal kinyilvánították "Kína szuverenitását a Tiaojü-szigetek (japánul Szenkaku-szigetek) és környező vizeik felett".    A kínai sajtó újabban két-három naponta hírt ad a kínai hajók járőrtevékenységéről, találkozásukról japán őrhajókkal. E tudósítások üzenete mindig azonos: felszólították a japán hajókat arra, hogy azonnal hagyják el "Kína területi vizeit".    A Kyodo japán hírügynökség kedden viszont arról számolt be, hogy a szigetek környékén a japán parti őrség arra figyelmeztette a kínai hajókat, hogy ne lépjenek be Japán területi vizeire.    A beszámoló szerint az egyik őrhajó elektronikus táblán világító felirattal sürgette a japán hajókat a térség elhagyására, mert "kínai joghatóság alá tartozó vizeken" tartózkodnak, és "megsértik a törvényeket".    Gemba Koicsiro japán külügyminiszter szintén kedden megerősítette, hogy szeretné, ha a helyzet Tokió és Peking között megnyugodna, és stabilizálódnának a gazdasági, kulturális kapcsolatok. Ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy ha a szigetcsoport közelében kínai hajók behatolnak a japán vizekre, mindannyiszor tiltakozásuknak fognak hangot adni.    Mióta a japán kormány szeptemberben a szóban forgó öt nagyobb sziget közül hármat megvásárolt, kínai felügyeleti őrhajók többször is beléptek olyan vízterületekre, amelyeket Japán a maga felségvizeinek tart. Kína és Japán egyaránt területe részeként tekint a szigetekre és a környező vizekre. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?